Ullenhag försöker flytta fram sina positioner

Att folkpartiet kommer att byta partiledare är de flesta på det klara med. Frågan är bara vem som ska efterträda Lejonborg. Erik Ullenhag tycker det är dags att starta sin kampanj. Problemet är bara att det inte är lätt för en partisekreterare i ett regeringsparti att synas. Angripa den egna partiledningen, vilket Ullenhag gjort många gånger förr, är inte att tänka på.

Ullenhag står egentligen för en helt annan inriktning än den Björklund/Persson/Lejonborg gör. Han är socialliberal av den gamla goda stammen. Inte hårda tag, tydliga krav folkpartist utan faktiskt motsatsen. Det man från partiledningen raljerat med som snällismen.

Han väljer då att hacka på Centerpartiet. Att det blir så krystat beror på att Ullenhag politiskt ligger mycket nära de sakståndpunkter som Centerpartiet står för. Han måste alltså beskylla Centerpartiet för något annat och har då kommit på den lysande idén att skylla Centerpartiet för de åsikter som dess ungdomsförbund. Lysande Ullenhag!

Problemet är bara att bumerangen varit rätt häftig under dagen. Kommentarerna från människor utanför politiken är "Vad f-n håller folkpartiet på med". Politiska kommentatorer är något mer balanserade i sin kritik. Läste just P J Anders Linder i Svenska Dagbladet.

Med en viss insyn i regeringens inre liv kan jag lugnt konstatera att särskilt många farsoter som skulle kunna hota Alliansregeringen liv eller hälsa har jag svårt att spåra. För den som letar med elektronmikroskop kanske något litet virus kan återfinnas. En sak är dock helt säker, inte ens med högsta förstoring kan bokstaven c återfinnas på kapseln, möjligen kan några andra bokstavskombination återfinnas.

Bättre lycka nästa gång får jag önska den gode Ullenhag. Han skulle säkert bli en god folkpartiledare även om min favorit kandidat är Peter Örn. Nackdelen är väl att vi då skulle få två partier i regeringen med samma socialliberala profil. Därför får väl partitaktikern i mig hoppas att någon av batongliberalerna Johan Persson eller Jan Björklund åter uppstår i de folkpartistiska partiledarkandidaternas skara.