Självmål för KD

Annandag påsk. Det snöar och dagens politiska nyhet är att KD ligger på 3,3% i en opinionsundersökning. Det kan inte vara rolig läsning för kristdemokraterna. Bättre blir det inte av att man säkert inser att bottennoteringen är resultatet av egna självmål.

I valet förlorade KD 120 000 väljare. KD:s egen valanalys visade att partiet förlorade på att uppfattas som hopplöst omoderna i synen på abort och synen på homosexuella. Oförtjänt i abortfrågan där KD för tio år sedan bytte fot från att vara rabiata abortmotståndare till att i likhet med övriga Sverige stå för fri abort med den tydliga målsättningen att minska antalet aborter.

Efter valet har ett antal partimedlemmar och några riksdagsledamöter gjort vad man kan för att förstärka bilden av KD som hopplöst omodernt, omöjligt för någon yngre människa att stödja. De har lyckats. Ibland skadar det inte att tänka efter före. Vilken bild av vårt parti kommer mitt agerande att skapa.

KD måste vara tydliga i sitt vägval. Återgå till att bli en del av pingströrelsen eller fortsätta vara ett modernt borgerligt parti med en kulturkonservativ touch.

Glädjande i underökningen är att Centerpartiet ökar, inte minst bland företagare.