Nikotinläkemedel

Förlossningen är över. Ett välskapt barn iform av en lagrådsremiss om att butiker som säljer tobak efter anmälan till kommunen även ska få sälja nikotinläkemedel. En lång, huvudsakligen okomplicerad graviditet är därmed avslutad.

Känns spännande att se resultatet, även om förändringen inte blir revolutionerande, av arbetet i regeringskansliet.

Annars kändes det aningen tungt att imorse ta 0625 tåget till Stockholm för att klockan 8 kunna äta frukost med Alliansgruppen i socialutskottet och den politiska ledningen på socialdepartementet. Sen blir det 17 20 tåget hem efter som Anders Borg vill ha möjlighet att träffa oss politiskt sakkunniga på regeringskansliet klockan 16 15. Åka hemifrån Vinnersjö tjugo i sex på morgonen för att komma hem halv åtta på kvällen är en lång arbetsdag, men jag klagar inte. Fortfarande mycket belåten med att få förmånen att under några få år få arbeta i den politiska maktens centrum.

Idag kommer för övrigt Lettlands nyvalde president, Valdis Zatlers, till Rosenbad. Han är kollega till mig, läkare även om bara ortoped. På läkarutbildningen fick vi lära oss att de som inte kunde bli något annat fick bli ortopeder, det enda som krävdes var stark rygg, stor blåsa och ett flackt psyke. Det sista gäller nog inte Valdis, det var därför han lämnade ortopedin och blev president.

När jag kom tillbaka efter lunch var redan den röda mattan utrullad. Fick på nåder använda huvudentrén om jag lovade att inte sätta mina skitiga fötter på den röda mattan.