Könsroller

Jag träffade för några dagar sedan en framstående centerpartistisk kvinnlig kommunpolitiker. Diskussionen rörde om Centerpartiet lokalt borde ha informationer om hur man fyller i blanketten då man söker skatteavdrag för hushållstjänster.
Det kvinnliga kommunalrådet sa då att det skulle snarast behövas upplysningskampanjer kring att det inte är fult att anlita hjälp för städning. Jag skulle aldrig våga ha städhjälp. Det är inte ok att som kvinna ha den hjälpen.
Så djupt rotad är traditionen att en framgångsrik kvinna som är kommunalråd ej vågar ha städhjälp. För femtio år sedan arbetade männen utanför hemmet medan kvinnan skötte hemmet som hemmafru. Den kvinna var dålig som inte klarade av att hålla rent hemma och se till att maten stod på bordet när barnen kom från skolan och maken kom hem. Idag arbetar de flesta kvinnor utanför hemmet men bär fortfarande huvudansvaret för arbetet hemma. På många ställen lever dock moralen från en annan tid kvar. Dåliga kvinna som måste ha hjälp med hemarbetet.