Sossarna avgår.

Sent hemkommen efter kvällens trevliga mottagning på barnklinken där jag får träffa mina gamla patieneter så får jag höra vad som hänt i landstingspolitken.
Så förutsägbart det ändå kan vara. Sossarna åkte på stryk i landstingsfullmäktige fredag. Deras budget röstades ner och Alliansens budget fick majoritet. Till saken hör att landstingets ekonomi befinner sig på ruinens brant. Nu avgår sossarna under buller och bång. Raimo Pärssinen deklarerar att man inte kan tänka sig att administrera borgarnas budget.
Den linje jag och Björn Brink drev för tre år sen är gångbar även idag. Om landstingets ekonomi befinner sig i kris och ingen klar majoritet finns måste alla partier som vill samlas runt en politik för att skapa ordning i finanserna samarbeta. 2005 fanns en stor förståelse för vår linje men Raimo Pärssinen vägrade sitta vid samma bord som moderaterna och möjligheten till en för landstinget klok lösning rann ut i sanden. Synd kan jag tycka att sossarna alltid offrar kloka lösningar på taktikens altare. Vi vill inte sitta vid samma bord som högern!!!
Nu gör Raimo samma sak igen. På frågan hur det här ska lösas säger han att sossar aldrig kan samarbeta med moderaterna. Bryr sig inte om sjukvården utan taktiserar.
Det kloka idet här läget måste vara vad Björn och jag förfäktade för tre år sedan och som den nuvarande moderatledaren i landstinget Patrik Stenvard verkar ha anammat. Om landstinget befinner sig i ekonomisk kris måste alla som är beredda att fatta tuffa beslut för att få skutan på rätt köl kunna samarbeta. Orkar vänsterpartiet och sjukvårdspartiet vara med i de tuffa beslut som ligger framför landstingsledningen så är de välkomna. Att börja med den sandlådesiskussion som Raimo omedelbart ger sig in i är ovärdigt och oansvarigt. Jag vill inte leka med moderat Patrik för att han är dum....
Börja alltid förhandlingarna med sakpolitik så löser sig alla person och partifrågor sig senare.