Nytt och tufft?

Under rubriken "Det nya tuffa Sverige" vill Aftonbladet få fram bilden av att det nu blivit så mycket tuffare. Det har det säkert blivit i vissa hänseenden. Den djupaste lågkonjunkturen sen 30 talet sätter rejäla spår i många människors liv. Däremot är dagens exempel uruselt.

Här beskrivs en 60 årig kvinna från Jämtland, döende i cancer, ej fått sjukpenning utan hänvisats till att söka jobb. Den som läser hela artikeln förstår att det vare sig är något nytt eller tufft utan att en stackars tjänsteman på det lokala arbetsförmedlingskontoret som gjort fel. Självklart är det beklagligt men där människor arbetar görs misstag vare sig det är i sjukvården, på arbetsförmedlingen eller i rubriksättandet.

Vad som är sant är att i de nya reglerna för sjukskrivning, som bygger på att det finns fasta tidsgränser, finns inskrivet att ett av få undantag är att den som lider av obotlig cancer och är svårt sjuk kan vara sjukskriven hur länge som helst.

Dessutom är det så att den anhöriga till en människa döende i cancer tidigare haft rätt att vårda i 60 dagar från den 1 januari 2010 (om riksdagen godkänner regeringens förslag) kommer att ha rätt att vårda sin anhörig med ersättning från Försäkringskassan i 100 dagar.

Kanske "nytt och mjukt" hade varit en bra rubrik för den nyheten.