Förtidspensionärer

I gårdagens Arbetarblad fanns en insändare där någon ondgjorde sig över att en förtidspensionär förlorat förtidspensionen efter att ha jobbat!
Som reglerna ser ut idag måste det antingen ha varit en förtidspensionär som jobbat svart eller någon som jobbat vitt men inte anmält det till Försäkringskassan.

En av många bra förslag som passerade mitt skrivbord under 2008 var just möjligheten för förtidspensionärer att studera, vara aktiva i föreningslivet eller börja jobba (vitt).

Under sossarnas tid producerades 140 nya förtidspensionärer per dag. De fick ingen hjälp tillbaka, tvärtom. Den förtidspensionär som var aktiv i föreningslivet mer än 8 timmar per vecka kunder förlora sin förtidspension. Passivitet skulle det vara. Den som började en kurs på en folkhögskola drabbades på samma sätt av indragen förtidspension. Den som ville förstärka sin usla förtidspension genom att jobba några timmar per vecka var tvungen att jobba svart. Vitt arbete straffades genom indragen förtidspension.
Nu gäller andra regler för de 550 000 som fick förtidspension före juli 2008. De kan studera hur mycket de vill eller studera tills ögonen blöder utan att någon tjänsteman från Försäkringskassan hotar med indragen förtidspension. Alliansregeringen tror nämligen att aktivitet är bra, inte minst för den som är förtidspensionär. Den som vill jobba behöver bara anmäla det till Försäkringskassan så är det fritt fram. Upp till en årsinkomst på 41 000 kronor får man behålla hela förtidspensionen. Om det blir mer än 41 000 per år så reduceras förtidspensionen med halva lönen. Årsinkomst 100 000 från vitt arbete för en förtidspensionär blir alltså en reducerad förtidspension med 30 000 kronor. Den som däremot ertappas med att jobba en enda timme svart riskerar att få förtidspensionen indragen. Alliansen tycker nämligen att svartarbete inte ska uppmuntras.
Tydligare än så kan inte skillnad på vänsterpolitik och Allianspolitik vara.