Bra mat är inte dyrt!

Debatterat bra mat med en läkarkollega i SVT Gomorron. Han hade på DN debatt föreslagit att momsen på frukt och grönt skulle tas bort för att folk skulle äta bättre. Jag delar helt hans uppfattning att dålig mat är en viktig orsak till sjukdom och för tidig död. Tillsammans med brist på motion, rökning och för mycket alkohol är dålig kost de viktigaste faktorerna bakom kronisk sjukdom. Sen delar jag inte hans enkla recept att ta bort momsen på frukt och grönt skulle förbättra situationen. Som läkare måste man vara klar på de bakomliggande faktorerna innan man ordinerar behandling. Livsstil är inte sällan ett resultat av levnadsvillkor. Sannolikheten att den som är arbetslös och har bristande utbildning också röker, dricker för mycket alkohol, äter fel och rör sig för lite är större än det är för den som har jobb och en bra utbildning. Att förändra människors levnadsvillkor är det viktigaste för att uppnå bättre folkhälsa. Att påverka kosten genom att ta bort moms är meningslöst. Det innebär att ett kilo svenska äpplen kostar 18,50 istället för 20 kronor. Det påverkar ingen i valet mellan nyttigt och onyttigt. Det är dessutom direkt skadligt att sprida uppfattningen att skräpmat skulle vara billigare än hemlagad svensk mat. Det är inga problem att tillaga en god och näringsriktig måltid, med svenska råvaror för 10 kronor. För de 60 kronor som ett mål snabbmat på McDonalds kostar går det att tillreda en festmåltid. Kloka åtgärder är istället att stärka hemkunskapen i skolan och öka de praktiska inslagen. Barn och ungdomar ska lära sig laga riktig mat. Se sen till att skolorna kan laga närodlad och närtillagad mat istället för de halvfabrikat som idag erbjuds. Erbjud sen riktade hälsokontroller för 30, 40, 50 och 60 åringar. Där kan kosten diskuteras. En metod som i forskning visat sig vara verksam. Se sen till att i samarbete med livsmedelsbranschen göra det lätt att välja rätt i butiken. Så kan folkhälsan förbättras.