En svegans försvarstal!

Mitt inlägg om att fler borde bli sveganer, dvs välja svenskt kött annars vegetariskt, har genererat en massa upprörda kommentarer på twitter och facebook.  Det har även startats en sida, svegan.se, och det är definitivt första gången i mitt liv jag fått en hemsida som replik på ett debattinlägg. Mitt mål med ordet "svegan" var verkligen inte att provocera de som är veganer, det jag vill uppnå med konceptet är att den majoritet som äter kött utan att tänka på hur det producerats ska börja tänka till och börja göra aktiva val. De som valt att bli veganer har gjort medvetna val kring sin konsumtion, men de allra flesta konsumenterna gör inte det och om jag kan få några att tänka till när de beställer mat i en restaurang och fråga efter ursprung (och därigenom förhoppningsvis även få restaurangen att tänka till) och sen välja vegetariskt istället för t ex thailändsk kyckling så tycker jag att det finns ett värde i det. Jag förstår att för en del så är skillnader i uppfödningsmetod bara grader i helvetet, men för de konsumenter som väljer att äta kött så är det nyanser som i alla fall jag tycker är viktiga och gör skillnad. För jag tycker det är skillnad mellan en feedlot i USA, en belgian blue-tjur i Belgien och min grannes nötköttsproduktion. Jag tycker det är synd att debatten kring kött är så polariserad, för jag tycker att vi konsumerar kött på ett ohållbart sätt och att vi skulle kunna äta mindre men bättre kött när vi väl äter, och detta inlägg var ett sätt att försöka få fler köttkonsumenter att tänka efter före. Min mening var inte att ordet skulle stå i fokus utan själva konceptet och tankesättet. Någon skrev att jag var representant för köttlobbyn. Jag är själv inte producent men jag är uppväxt med grisproduktion och har både genom min utbildning, yrkesroll och mitt privata umgänge besökt animalieproducenter inom flera olika produktionsgrenar och inom flera olika koncept, såväl i Sverige som utomlands. Om det klassificerar mig som köttlobbyist så får man väl tycka det, själv tycker jag att det har gett mig en värdefull insikt i vad jag tycker är bra och dålig djurhållning. Någon menade också att svenska folket borde besöka ett slakteri för då hade de blivit vegetarianer. Om det skulle göra alla till vegetarianer vet jag inte, men jag håller absolut med om att fler borde besöka ett slakteri. Och jag tycker att fler borde besöka en uppfödare för att få en bild av hur produktionen faktiskt går till. För jag tycker att gemene konsument har på tok för lite respekt för att det kött de äter faktiskt kommer från ett djur. Om fler var mer insatta i hur produktionen går till i Sverige och i andra länder går till skulle de kanske inte gnälla över att det köttet i disken var för dyrt och fler skulle kanske göra aktiva val i matdisken – om de sen väljer att bli veganer, vegetarianer eller sveganer bryr jag mig inte om. Jag är ledsen om ordet ”svegan” provocerar någon, men jag ser ändå att vinsten av att fler konsumerar kött medvetet är viktigare än huruvida alla är nöjda med beteckningen.