Stoppa centraliseringen av statliga jobb!

Under lång tid har statliga jobb flyttats från landsbygd och glesbygd till stads- och storstadsområden. Förra veckan meddelade Skatteverket att man planerar lägga ner nio kontor i mindre orter för att centralisera till större orter. I samma veva gick även Arbetsförmedlingen ut och meddelade att de kommer lägga ner ett antal kontor, och det är väl ingen högoddsare direkt att det blir landsbygdens orter som drabbas. Detta är givetvis problematiskt. Statliga myndigheters närvaro i hela landet är viktigt på många sätt. De utgör ofta en viktig bas för kvalificerade jobb på landsbygden, de utgör en större andel av de lokala jobben än i stadsområdena och inte minst så är statens närvaro i hela landet en viktig signal om likvärdighet till de medborgare som bor och verkar på landsbygden. Ur effektiviseringssynpunkt kan man även ifrågasätta huruvida stort alltid är bättre, och om det med småorternas lägre kostnadsnivåer och med dagens digitala möjligheter inte kan vara bättre med en mindre och mer lokal organisation .
Besök på skatteverket Simrishamn tillsammans med riksdagsledamot Per-Ingvar Johnsson, Centerpartiet i Region Skånes gruppledare Birte Sandberg och Bertil Bjerstam, Centerpartiet Simrishamn.Under morgonen var jag och ett gäng centerkollegor på besök på Skatteverkets kontor i Simrishamn för att få information om kontoret där 60 anställda riskerar att behöva sluta alternativt flyttas vid en nedläggning. Vi kan bara konstatera att det är ett högeffektivt och välorganiserat kontor som fyller en mycket viktig funktion för Österlens företagare men inte minst som en arbetsplats som erbjuder högkvalificerade tjänster på Österlen. Jag har nyligen lämnat in en interpellation till landsbygdsminister Bucht om statliga jobb på landsbygden, när den kommer upp till debatt vet jag inte. Inte heller vet jag om min interpellation kommer tas över av civilministern istället, som tydligen ansvarar för frågor rörande statliga jobb, vilket jag tycker vore synd då jag gärna skulle vilja höra landsbygdsministerns tankar i frågan.
Skatteverket Simrishamn som även huserar ett servicekontor med bl a Försäkringskassan.Är också glad att Centerpartiet verkligen tagit tag i denna fråga, nedan är ett antal länkar till utspel som Centerpartiets riksdagsgrupp gjort under de senaste veckorna. Bland annat kan vi se fram emot den debatt om statens närvaro i hela landet som Centerpartiet begärt, inte heller här vet vi datum än men det lär bli inom en relativt snar framtid. Hur som haver är det viktigt att vi fortsätter att driva på i denna fråga - lokalt, regionalt och nationellt! Läs mer:

P

ressmeddelande: Åsling kallar GD till Skatteutskottet!

Pressmeddelande: Centerpartiet begär allmän debatt om nedmontering av statlig service i hela landet!

Anders Ahlgrens