Veckobrev v 2

Första riksdagveckan för 2016 har dragit igång igen. Vi har ett på många sätt spännande år framför oss. Inom mitt arbetsområde i Miljö- och Jordbruksutskottet kan vi se fram emot beslut kring bl a livsmedelsstrategi och ett klimatpolitiskt ramverk.

Denna vecka har jag fått turen att få flytta till en något större lägenhet. För oss ledamöter som inte bor i Stockholm tillhandahåller Riksdagsförvaltningen lägenheter, och när en ledamot som är äldre och suttit längre flyttar från sin lägenhet så slår den (iaf av oss yngre ledamöter) så kallade ‘senilitetsprincipen’ till och då kan man som jag ha tur och få flytta till en större lägenhet. Själva riksdagsarbetet inleddes med en partiledardebatt, där Anders W Jonsson lyfte det stora behov av reformer på bl a arbetsmarknad och bostadsmarknad för att fler människor ska kunna skapa sig ett liv i Sverige.

 Större delen av veckan tillbringades i Wien med riksdagsgruppen. Samtal om riksdagsarbetet framåt blandades med besök på det parlamentet och möte med liberala partiet Neos, samtal om FN:s atomenergiorgan IAEA:s arbete och om bl a människosmuggling och korruption med FN-organet UNODC.
 Regeringen meddelade att livsmedelsstrategin blir försenad. Inte så oväntat med tanke på de signaler vi fått, men jag är likväl oroad över vad som egentligen händer. Jag kommenterade i

Jordbruksaktuellt

. Frågan om gränskontrollerna fortsätter att vara aktuella. Malmöcenterns starke man Niels Paarup-Pedersen gör ett fantastiskt jobb som en av initiativtagarna till Facebookgruppen  Öresundsrevolutionen som lyfter de konsekvenserna som drabbar Öresundsregionen. Här kritiserar han i Sydsvenskan de skånska politikernas brist på engagemang  och jag är väldigt glad över att han lyfter mitt besök på Kastrup förra veckan. Jag skriver också i bl a  Östra Småland om hot och trakasserier i djurens namn. Min motion om djurrättsrelaterad brottslighet gick igenom för ett år sedan och de hot som den eftersöksjägare som avlivade en trafikskadad varg fått ta emot den senaste tiden aktualiserar frågan igen.