Emma wiesner


sol-has-bg sol-light-text sol-gray-tone

KANDIDATPRESENTATION

Om jag bara fick välja en enda fråga som EU borde/måste lösa, så skulle det vara denna:
Klimatkrisen. Klimatet känner inga gränser och vi måste lösa den här utmaningen gemensamt inom VÅR generation. 

Mina mål med Europa:

  • Ett Europa fritt från fossila bränslen.
  • Ett Europa för friare människor och företag.
  • Ett Europa som är friast i världen - ett hem för demokratier. 

Klimatförändringarna är här och nu. Ska vi klara att leva inom planetens gränser och hålla den globala uppvärmningen under två grader så måste EU-samarbetet leverera stora framsteg på kort tid. I Europaparlamentet den kommande mandatperioden kommer planetens framtid att avgöras. Då behövs modiga politiker som är beredda att göra jobbet. Som är beredda att kavla upp ärmarna och jobba hårt med teknisk och detaljerad lagstiftning för klimatet, energin, skogen och jordbruket. 

Tillsammans kan vi göra skillnad. Jag är en ingenjör som har fått chansen att jobba med politik. Jag vill använda min tekniska bakgrund för att på riktigt förändra planetens framtid. För att det ska bli möjligt krävs en tillväxtvänlig klimatpolitik, ett konkurrenskraftigt näringsliv, ett levande jordbruk med framtidstro, ett aktivt skogsbruk, stärkt djurvälfärd och minskad antibiotikaresistens - allt detta vill jag jobba för i europaparlamentet. 

 

 

Om Emma Wiesner

Född: 1992 i Västerås

Bor: Jag bor i Bryssel till vardags men är samtidigt nybliven sambo på Hammarbyhöjden i Stockholm. Vi försöker dock att spendera så mycket tid som vi kan i vårat fantastiska faluröda hus i Fagersta, Västmanland.

Utbildning: Civilingenjör Energisystem, Uppsala Universitet samt Sveriges Landsbruksuniversitet.

Intressen utanför politiken: Att vara ute i skog och natur, basta och laga mat. Mitt senaste projekt är att testa nya recept på husmanskost.

Det här visste ni inte om mig: Jag har jobbat på kolkraftverk.

Uppdrag just nu: Europaparlamentariker i utskott: miljö, klimat, energi, industri, jord- och skogsbruk. Tidigare även i utskotten för fiske och djurvälfärd.

Tidigare uppdrag: Public & Sustainability Affairs, Northvolt. Energimarknadsanalytiker, Sweco. Trainee, Svenskt Näringslivs Brysselkontor. Drifttekniker, Mälarenergis kraftvärmeverk i Västerås.

Övrig erfarenhet:

  • Förbundsstyrelseledamot för Centerstudenter (2015-2018)
  • Vice ordförande för Kraftkvinnorna (2019-2022)
  • Vice ordförande för EUFORES (2021-2022)
  • Ledamot av insynsrådet, Energimarknadsinspektionen (2020-)
  • Vice ordförande i vägföreningen, väg E i Ulvsbo. (2022- )

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.