Valteknisk samverkan

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ingår valteknisk samverkan

Efter att ha granskat mandatfördelningen efter valet 2022 har Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet tecknat ett avtal om valteknisk samverkan. Något som ökar partiernas insyn och möjlighet att påverka politiken under kommande mandatperiod.

När det stod klart att majoriteten i Hudiksvalls kommun skulle bestå av Socialdemokraterna, Moderateraterna och Miljöpartiet fortsatte dock samtalen bland tre av oppositionspartierna för att landa i en valteknisk samverkan. Ett sätt att tillsammans öka oppositionens inflytande.

  • Det känns bra att våra tre partier har kunnat enas om en valteknisk samverkan, det ger goda förutsättningar för ett bra oppositionsarbete under mandatperioden säger Anton Stark, ordförande för Centerpartiet.

Dessa samtal har nu resulterat i en valteknisk samverkan som då innebär att C, KD och V har tillräckligt många mandat för att göra anspråk på bland annat platser i nämndernas arbetsutskott.

  • För oss kristdemokrater innebär detta att vi får en större möjlighet att driva vår politik och fortfarande försöka leverera vad vi lovat väljarna trots att vi sitter i opposition säger Peter Åkerström, oppositionsråd för Kristdemokraterna.

Denna samverkan innehåller inga politiska överenskommelser, det är en samverkan för att öka partiernas inflytande i kommunens nämnder och bolag.

  • Vi är glada att vi landat i denna samverkan likt den vi hade under föregående mandatperiod. Det ger oss ett större inflytande och möjlighet att påverka politiken säger Olle Jonsson, ordförande för Vänsterpartiet.

Läs även artikel på HelaHälsingland, länk