Jämställdheten har inte gått för långt

- Jämställdheten har inte gått för långt – vi har en väldigt lång väg kvar att gå och vi tänker fortsätta gå i täten. Det skriver Jenny Håkansson, ordförande Centerkvinnorna Halland och Henrik Oretorp, ordförande Centerpartiet Halland i en insändare.

Jämställdhet påverkar allas våra liv. Trots att kvinnor är lika mycket människor som män, bemöts tyvärr inte kvinnor alltid på det sättet, ges inte samma förutsättningar och uppmanas att inte ha samma förväntningar som män på livet i stort och smått.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, sägs det. På många sätt är det sant. I Sverige har många av oss ett bättre liv med fler möjligheter, rättigheter och friheter som andra kvinnor världen över bara kan drömma om. Men det betyder inte att vi har nått slutet på resan.

För att få till en förändring handlar det om att ändra normer, beteenden, system, tankesätt och bli medveten i sin egen vardag om att det som vi alltid tagit för givet, inte nödvändigtvis är rätt. Nedan har vi räknat upp bara en handfull av de orimligheter som drabbar kvinnor.

  • Idag kan det bero på ekonomi om du ska kunna lämna en psykisk eller fysiskt våldsam relation.
  • Idag ägs bara omkring 26 procent av Sveriges företag av kvinnor.
  • Av de 29527 anmälningarna om misshandel mot kvinnor år 2021, begicks 81 procent av brotten av en närstående eller bekant gä
  • Forskning på sjukdom som drabbar kvinnor och män, ska ske på både kvinnor OCH män, så är det inte idag.
  • Forskning på sjukdomar och sjukdomstillstånd som drabbar bara kvinnor, den forskningen är alldeles för liten idag.

Jämställdheten har inte gått för långt – vi har en väldigt lång väg kvar att gå och vi tänker fortsätta gå i täten.

Jenny Håkansson, ordförande Centerkvinnorna Halland

Henrik Oretorp, ordförande Centerpartiet Halland