• / Nyheter
  • / Riksdagskandidat Harald Lagerstedt: - Matproduktion har stor betydelse för Halland

Riksdagskandidat Harald Lagerstedt:

- Matproduktion har stor betydelse för Halland

Harald Lagerstedt står i fårhagen med ett lamm i famnen

- Halland har fina förutsättningar att producera mat från djur som levt ett gott liv och fått minimalt med antibiotika, säger Harald Lagerstedt. Foto: Anki Enevoldsen.

 

- En vällagad näringsrik måltid betyder mycket för barnen i skolan, för de äldre på boendet, för jobben, för hälsan, för miljön och för att Halland ska fortsätta vara en attraktiv region. Det säger Harald Lagerstedt som är servicenämndens ordförande i Varberg och i höstens val siktar på att komma in i riksdagen.

Harald Lagerstedt är tydlig med att det vi serverar i köket ska följa samma lagstiftning som de krav vi ställer på det svenska lantbruket.

Klimatsmart mat

- Det gör vi i Varbergs kommun sedan flera år tillbaka. Djuren som maten kommer ifrån ska leva ett gott liv. Dessutom är det inte klimatsmart att köpa kött från exempelvis Brasilien, säger Harald Lagerstedt.

Svensk livsmedelsproduktion har stor betydelse för jobbskapande och besöksnäringen.

Inslag i utbildningen

- I Varberg har vi också påbörjat ett arbete där bonden kommer till skolan och berättar var maten kommer ifrån, eller så kan eleverna komma ut till bonden, berättar Harald Lagerstedt.

Bondens dag

Ett annat koncept i Varberg är bondens dag, vilket innebär att kockarna vid ett par tillfällen per år kan köpa riktigt närproducerad mat. Tanken är också att öka kontakten mellan bonden och skolan för att öka kunskapen om var maten kommer ifrån.

Närproducerad fisk

Harald Lagerstedt som arbetat för närproducerad mat i förskolor och skolor jobbar även för att kommunen i framtiden ska kunna servera fisk som är fiskad på ett hållbart sätt från närliggande vatten.

Text: Anki Enevoldsen

Läs mer:

Varberg - årets gröna kommun

Årets gröna kommun är utsedd

FAKTA:

4 skäl för närproducerad mat i förskolor och skolor

  • Låg antibiotikaanvändning
  • Matproduktion skapar jobb på landsbygden
  • Matproduktion bidrar till öppna landskap
  • Matproducenter kan bidra med kunskap om var maten kommer ifrån