Tänk Matsmart i jul

Mängder av julens mat hamnar inte i magen. För en tredjedel av all mat som produceras i världen förstörs, förfars eller kastas. Hemma hos det genomsnittliga hushållet ökar matsvinnet med 12 procent över jul!

Låt mer kasserad mat komma till användning, till exempel som biogas eller bli foder på djur, utan att kvaliteten på fodret för den skull blir lidande. När mindre mat går till spillo minskar också påverkan på miljö och klimat.

5 smarta tips för mindre matsvinn i jul

  • Banta julbordet

Planera julbordet tillsammans i familjen. Rösta på de favoriter ni verkligen vill ha med. Stryk de rätter som ändå ingen äter.

  • Räkna ut hur mycket som behövs

En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10-12 personer om rätten serveras på en buffé.

  • Håll huvudet kallt

När du planerat menyn och gjort inköpslistan är nästa steg att hålla huvudet kallt i butiken. Håll dig till planen och köp inte en extra av allt för att vara på den säkra sidan.

  • Tänk smått

Använd små uppläggningsfat, lägg upp mindre mängd mat och fyll på vid behov. Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.

  • Planera inför nästa år

Spara årets inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades? Det är ett bra sätt att ha koll inför nästa jul och lättare kunna beräkna rätt mängd.