Fredrik Hansson (C): Vi behöver tydlighet vid nedskräpning av haven

- Man blir helt bestört, både fiskar och fåglar ser plastpellets som mat och riskerar att dö om de får i sig dem, säger Fredrik Hansson (C) om utsläppen som kommer in längs västkusten.

 

Plastpellets som misstänks vara från en olycka på ett norskt containerfartyg i mitten av februari har upptäckts på flera platser i Västsverige – inklusive Tjolöholms strand i Kungsbacka kommun.
Kommunalrådet Fredrik Hansson (C) uppmanar allmänheten att hjälpa till med inrapportering och kräver tydlighet vid nedskräpning av haven.

De miljontals små plastbitarna antas finnas längs stora delar av kusten och ingen vet hur stor förekomsten är eller vad skadan kommer att bli just från denna händelse.

- Man blir helt bestört, både fiskar och fåglar ser plastpellets som mat och riskerar att dö om de får i sig dem, säger Fredrik Hansson (C).

Kustbevakning menar att detta är nedskräpning och inte ett utsläpp – vilket gör att det faller på kommunerna genom samordning av Västkuststiftelsen att städa upp. Frågan om tydligare lagar och stöd tillkommunerna har lyfts till regeringen genom Göteborgs riksdagsledamot Rickard Nordin (C). Länsstyrelsen uppmanar hallänningar att rapportera in om man hittar plastbitar som kan kopplas till utsläppet.

- Det är svårt att samla upp plastpelletsen men vi måste göra vad vi kan för att minimera miljöskadan. För att lyckas ber vi allmänheten om hjälp med att rapportera in när man upptäcker pellets, säger Fredrik Hansson (C).

Enklast skickar man ett mail med position och foto till
infovasterhavet@lansstyrelsen.se

Läs mer:

Centerpartiet vill skapa saneringsfond

Sökandet efter försvunna plastpellets fortsätter

CUF såg till att Skrea strand städades