HALLAND ÄR ÅRETS EXPORTREGION

Region Halland är utsedd till Årets exportregion i Sverige.

- Så roligt och hedrande. Stort tack till företag och organisationer som arbetar för att utveckla exportfrågor inom de halländska företagen och tack till er tjänstepersoner som tillsammans med kommunernas näringslivskontor har lagt upp det strategiska arbetet, säger Centerpartiets regionråd Helene Andersson på sin Facebooksida.

Som ett led i arbetet med att öka exporten från hela landet delade regeringen under fredagen ut priset Årets exportregion. Och Halland vann.

- Med utmärkelsen i ryggen så kör vi vidare Framåt! säger Helene Andersson om den roliga nyheten.

Några framgångsfaktorer i Hallands export:

  • De senaste fem åren har Halland haft en positiv utveckling av varuexport och är topp tre i Sverige.
  • Halland är också en av endast sex regioner som har positiv utveckling av varuexport de senaste två åren, trots en global pandemi.
  • Vart tredje företag i Halland startas av en kvinna, vilket är topp fem i Sverige.
  • Halland har ett högt antal varuexporterande små och medelstora företag per invånare (363 exporterande små- och medelstora företag per 100 000 invånare).

Vinnarmotivering för Årets exportregion lyder:

”Halland är en unik region när det kommer till entreprenörskap och småföretagande – något som ger effekt i regionens export. Regionen har många små- och medelstora företag inom livsmedel, teknik, vård, hygien, design och musik som tack vare att de fått rätt stöd i rätt tid vågat ta klivet ut på den internationella marknaden.

Det offentliga stödet har varit starkt bidragande för att ge företagarna i Halland den kompetens, de kontakter och det kapital som behövs för att kunna göra en framgångsrik exportresa. Det kan handla om utbildningar, företagsnätverk eller internationaliseringscheckar. Regionen arbetar aktivt med verktyg som stärker företagarnas mod att ta vidare i sin internationaliseringsprocess. Hallands stärkta samarbete med Västra Götalandsregionen har tillfört en extra dimension i främjandet och ett kvalificerat erfarenhetsutbyte.”

Läs mer på:

Region Hallands hemsida

Regeringens hemsida