Centerpartiets deltagande på ALDE-partiets kongress i Aten

En delegation från Centerpartiet deltog på Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE) kongressen i Aten den 24-26 oktober. ALDE partiet som Centerpartiet har varit medlem i sedan 2007, består av 60 medlemspartier från fler än 30 olika länder. Tillsammans med våra systerpartier skapar vi en värdegrund där liberal politik och tron på ett enat EU är i fokus.

Till den årliga kongressen tar medlemspartierna fram resolutioner som sedan diskuteras och röstas fram. I år togs 16 resolutioner fram inom olika områden som miljö och klimat, demokrati och utveckling, lantbruk och utrikesfrågor.

I samarbete med andra partier tog Centerpartiet fram två resolutioner:

  • En klimatresolution för att uppmärksamma betydelsen och tyngden av Parisavtalet. Ett enat EU behövs för att kunna nå klimatneutralitet år 2050 och länder som medvetet och med kraft sätter miljön och kraven åt sidan, bör vara en grund för medlemsländer att införa sanktioner.
  • Centerpartiet driver en resolution att dialogen med Kina ska genomföras av ett förenat EU med utveckling på samtliga ämnesområden som mänskliga rättigheter och världshandeln. Kinas inflytande som stormakt har ökat kraftigt de senaste åren och landets utveckling är inte baserat på en demokratisk grund, utan ett auktoritärt styre lett av Kinas kommunistiska parti.

Centerpartiet tog dessutom fram två ”Urgency Resolutions”:

  • En om Turkiets agerande i Syrien där Centerpartiet ställer krav på ALDE att driva vapenembargo mot Turkiet. Centerpartiet vill att Turkiet ska dra tillbaka militärstyrkorna från Syrien och respektera de internationella humanitära lagarna.
  • Den andra om de regeringskritiska protesterna som sker i Iraks huvudstad Bagdad. Överdrivet våld utanför lagens ramar har använts mot befolkningen och flera dödsfall har inträffat. Centerpartiet vill att den irakiska regeringen ska starta en utredning för alla de människor som har förlorat sina liv under demonstrationerna, och att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Vill du läsa mer om resolutionerna? Klicka här för att läsa mer om dem på ALDEs hemsida.
Resolutionerna är på engelska.

Under kongressen röstades nya representanter fram till ALDEs Party Bureau. Omvaldes till president för ALDE-partiet gjordes den nederländske Hans Van Baalen från VVD. Några av de valda vicepresidenterna var Henrik Bach Mortensen (Venstre, Danmark), Daniel Berg (Momentum, Ungern) och Baroness Sal Brinton (Liberal Democrats, Storbritannien).

Under hösten 2020 kommer Centerpartiet tillsammans med Liberalerna stå värdar för ALDE kongressen som kommer att ske i Stockholm.