Kerstin Lundgren reflekterar över Demokraternas primärval

Kerstin Lundgren har varit på plats i Iowa för att följa demokraternas första primärval 2020. Till följd av debaclet med röstredovisningen väljer Kerstin att kommentera kandidaterna och det politiska läget i USA utifrån hennes egen utkikspunkt under resan.

Det är ett viktigt år och vem som blir president i USA kommer att påverka oss alla. Fyra år till med president Donald Trump är ett mycket osäkert kort. Trump är konsekvensen av en utveckling som pågått en längre tid i USA. Landet har tröttnat på att sända soldater till olika delar i världen och landet har haft det tufft i den omställningen, samtidigt är efterbörden av chockvågorna som gick över landet i samband med Lehman Brothers uppenbara. Det finns en mer nationalistisk och protektionistisk stämning i landet som också spiller över i vår del av världen. Trump utmanar grundläggande värden, det som kännetecknat västerlandet i form av frihet, demokrati, rättsstatlighet och den multilaterala ordning som tjänat oss så väl efter andra världskriget. Fyra år till med Trump som president kommer att förändra våra gemensamma spelregler, men det är inte heller sagt att en president från Demokraterna helt kommer lägga om kursen - även om det kan bli en mer hållbar ordning.

En fråga som alla demokrater har ställt är vem som kan vinna över Trump, och alla kandidaterna säger sig vara den rätta. Med alla menas kandidaterna vicepresident Joe Biden, senator Bernie Sanders, senator Elisabeth Warren, f.d borgmästare Pete Buttigieg och senator Amy Klobuchar samt outsidern Andrew Young. I skrivandets stund är det svårt att bedöma deras chanser till följd av debaclet med röstredovisningen, men genom att vara på plats i Iowa den 2 februari fick jag chansen att se alla centrala spelare så här långt.

Det var främst tre personer som skapade energi i röstningslokalen varav Buttigieg var den mest professionella. Han säger att det finns de som anser att valet står mellan revolution och status quo, men enligt Buttigieg finns det en annan väg framåt och han hoppas på att få vara en kompromisskandidat. Det ska också nämnas att Både Sanders och Warren skapade mycket energi men att de två kandidaterna många gånger uppfattas som för radikala vilket skrämmer republikaner och oberoende, vars röster krävs för att slå Trump. Klobuchar å andra sidan lockar många moderata och kvinnor men hon hart inte nått ut med sitt budskap så här långt, samtidigt är Yang är en spännande entreprenör och estradör. Yang har emellertid ett väldigt smalt budskap om den fjärde industriella revolutionen som slår ut jobb, vilket han vill möta med garanterad minimi-inkomst. Det finns också en oro hos medelklassen som lockar till mer progressiva svar.

Sedan är det då Bloomberg, mediemogulen och miljardären som gett sig in i leken. I förra veckan ändrade DNC (Demokraterna nationellt) spelreglerna för att delta i TV-debatterna. Det väckte ont blod och syftar till att släppa in Bloomberg som inte har gräsrotsfinansiering som tidigare krävts av kandidaterna. Han väntas komma med inför supertisdagen den 3 mars och han avvaktar för att se hur det går för Biden. Bloomberg vill stoppa Sanders och Warren vilket retar gallfeber på deras supportrar som talar om att demokrati inte ska kunna köpas. Fighten mot miljardärerna (Bloomberg med flera) kan bli ett hett konvent även i sommar för Demokraterna. Den striden älskar Trump, vilket gör det möjligt för honom att vinna fyra år till.