Därför bor jag på landet - debattartikel

Kerstin Sjöberg (C) Ledamot i Regionfullmäktige kandiderar för omval, skriver om hur det är att bo på landsbygden.

10:00 | 2018-04-13

Debatt Jag hör ibland en känsla av missnöje breda ut sig, ofta på landsbygden. När såg du senast en satsning på landsbygden? I staden ser du byggnadskranar, idrottsarenor, sjukhus och planteringar. Kanske känner du dig lite bortglömd? Det finns partier som lever på att sprida oro, rädsla och en dyster bild av verkligheten.

Att skrämma upp folk har genom historien varit en lätt sak, peka ut en syndabock, någon att piska upp ett hat emot. Metoder som gjort att vanliga människor utfört fruktansvärda saker, förföljelser och folkmord, låtit demokrati omvandlas till diktatur. Dessa partier erbjuder dig en offerkofta, att luta dig tillbaka i soffan och peka på någon annan. Jag ser att idrottshallen i Kättinge blivit renoverad. Likaså Vårdcentralen och Folktandvården i Östra Husby. Räddningstjänsten har en modern byggnad. Bussarna till och från Ö Husby går oftare och fler åker med. Närtrafiken är kollektivtrafik till landsbygdsadresser som aldrig tidigare haft någon kollektivtrafik. Plötsligt kan barnen ta sig hem själva från fritidsaktiviteter, gårdsbutiken går att besöka utan egen bil. Sommarlovsbiljetten gör det dessutom gratis för ungdomarna.

Allt mer samhällsservice finns tillgänglig via internet. Jag kan studera på universitetet på distans, se på miniföreläsningar och möta kurskamrater digitalt. Jag kan beställa ur ett gigantiskt utbud i alla webb-butiker, med leverans hem eller nära. Jag kan besöka den Digitala vårdcentralen. Jag bor nära naturen, med stora ytor, till en kostnad som är avsevärt lägre än i staden. Jag får mina källsorterade sopor hämtade, posten i brevlådan. Jag har inga problem med att hitta parkeringsplats och ladda bilen där jag bor. Här finns driftiga företagare och hjälpsamma grannar. Andelen människor på landsbygden som har jobb är större än i staden.

Visst är grusvägen gropig och bilen smutsig, och visst längtar jag efter bredbandsuppkopplingen. Men när jag tänker efter ser jag möjligheter och potential. Jag vill inte ha någon offerkofta! Vad väljer du?