Låt inte Sverigedemokraterna rasera demokratin

För några veckor sedan väckte statsministerns medverkan i SVTs program ”30 minuter” rubriker och ramaskri bland moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater, när han varnade för att demokratin i Sverige är hotad om SD ges politiskt inflytande på regeringspolitiken. Jimmie Åkesson kallade det för ett ”oseriöst, polariserande och förvånansvärt korkat utspel”. Det tog dock inte mer än drygt en månad innan det första sverigedemokratiska förslaget som defacto är ett konkret hot mot demokratin, offentliggörs. 

I en intervju i Svenska Dagbladet den 24 april, säger Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, att endast svenska medborgare ska ha rätt att rösta i allmänna val, till såväl riksdag som kommuner och regioner. Idag har utländska medborgare som bor och har varit folkbokförda i Sverige i minst 3 år, rösträtt i kommun- och regionval, men den rätten vill alltså Sverigedemokraterna ta bort. I kommunallagens första kapitel och fjärde paragraf, står det; ”Medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller ska betala kommunalskatt där” samt ”Medlem av ett landsting är den som är medlem av en kommun inom landstinget.”
Att stänga ute medlemmar från att ha påverkansmöjlighet på vem som ska styra den kommun eller region där man är medlem är att begränsa demokratin. Du som själv är medlem i en förening kanske förstår vikten av att alla medlemmar får komma till tals. Tänk till exempel om en medlem i IFK Norrköping, som bor i Lindö eller Skärblacka inte skulle ha rösträtt i föreningen. Vad skulle det vara för demokrati? Sverigedemokraternas förslag är ett konkret exempel på att göra skillnad på invånare och invånare, där invånare med utländskt medborgarskap stängs ute från sina demokratiska rättigheter. För hundra år sedan tyckte männen att kvinnorna i Sverige inte skulle ha rätt att rösta i de allmänna valen och för 150 år sedan hade invånarna olika antal röster beroende på hur rik man var. Tack och lov har demokratin utvecklats de senaste hundra åren. Låt nu inte Sverigedemokraterna rasera den allmänna rösträtten och den demokrati som vi har i vårt land!

Christian Widlund (C)
Ordförande för Centerpartiet i Norrköpings kommun