Programutbudet på Kullagymnasiet spikat inför höstens skolstart

Idag fattade utbildningsnämnden beslut om vilka program som ska finnas vid Kullagymnasiet och hur många platser det ska finnas vid respektive program för de elever som börjar gymnasiet hösten 2024. Programmen kommer att vara desamma som tidigare däremot kommer en minskning av platserna att ske

Inom samhällsvetenskapsprogrammet blir antalet platser 30, istället för de 58 som tidigare varit planerat. Anledningen till minskningen är främst att antalet elever som sökt samhällsvetenskapsprogrammet som sitt första eller andrahandsval har minskat.

För Centerpartiet är det grundläggande att det finns elevunderlag oavsett om det handlar om förskola, grundskola eller gymnasium. Enligt uppgift är det 25 antagna elever till samhällsvetenskapsprogrammet.

Ekonomiprogrammet växer med årskurs 3, så det blir samma antal klasser, dvs ingen minskning. Samtidigt har Kulla inte fulla klasser inom teknik, natur och handel/försäljning. Dessutom har fjärde året på teknik programmet tagits tillbaka.

Kontentan är att ingen vill ta bort klass nummer två från samhällsvetenskapsprogrammet men i dagsläget är det nödvändigt med hänsyn till budget.Nytt beslut kan tas nästa år om sökunderlaget ser annorlunda ut.

Det viktiga nu är att definiera vilka program som vi ska satsa på framöver. Sedan måste skolorna arbeta mycket mer aktivt för att göra Kulla till ett förstahandsval för eleverna.