Trygghet är att få ha sina saker ifred

Inbrotten i garage, villor och uthus måste tas på allvar. Utredningar ska inte lättvindigt läggas ner och de som begår systematiska stölder bör minst få fängelsestraff.

Stöldligor som systematiskt stjäl och gör inbrott blir allt vanligare, framför allt på landsbygden. Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att endast fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp, trots att bevis finns i betydligt fler fall.

-Bostadsområden längs våra större vägar är speciellt utsatta för inbrott och det märks exempelvis i Löddeköpinge där det är nära till E6:an, säger Stina Larsson i en kommentar och fortsätter, jag upplever att det finns en oro och att villaägare tycker att den här typen av brott inte tas på allvar.

För de personer som utsätta för brotten är det en kränkning och de som drabbas måste känna att polis och rättssystem gör allt för att klara upp dem. När folk upplever att utredningar av brott alltför lättvindigt läggs ner och att brottslingar får någon slags mängdrabatt på sitt straff, riskerar förtroendet för rättsväsendet att urholkas.

Centerpartiet vill införa en ny brottsrubricering för systematiska stölder med fängelse som minimistraff. Idag kan en brottsling undgå ett straff bara för att den har begått ett annat brott också.

-Att få mängdrabatt om man begår många brott sänder fel signaler, säger Stina Larsson, antalet brott ska göra skillnad för påföljden.