Ybbåsen

Socialnämnden har sagt upp hyresavtalet, då Arbetsmiljöverket kräver åtgärder i byggnaden. Byggnaden, bortsett för förskolan, Rydbogården och hemtjänsten, kommer att bli tom vid kommande halvårsskifte. Kostnaden för ej uthyrda lägenheter får skattebetalarna finansiera.

Ybbåsen byggdes under senare del av 1960-talet och byggde delvis om för ungefär 35 år sedan. Då tidigare ålderdomshemmen Häggalid (idag Björkhaga) och Oderljunga avvecklades såldes båda fastigheterna. Centerpartiet anser inta i dagsläget att Ybbåsen inte ska säljas.

Centerpartiet har under de senaste månaderna diskuterat olika förslag på användning av byggnaden. Vad som utreds idag är oklart. Några politiska direktiv har kanske diskuterats under det senaste året?

Centerpartiet vill att en utredning genomförs och ett förslag om blandat generationsboende (Sällbo) presenteras för politikerna. Det finns närliggande kommuner som kan bli ett referensobjekt. Ett blandat generationsboende med mötesplats för boende och kan kanske också kommer andra kommuninvånare till del. Möteslokaler med t.ex. konstateljé, vävstuga, café, tråslojd, studielokal kan finnas i markplanet.

Under början av 1980-talet startade det kommunala bostadsbolaget seniorboende på Bäckavägen. Hobbylokaler och lokaler för fester och möten öppnades och blev tillgängliga för hyresgästerna. Seniorboendet var och är en from av trygghetsboende än idag.