Personcentrarad vård viktig för vaccinationsviljan

Nära och personcentrerad vård är viktigt för öka vaccinationsviljan. Det handlar om förtroende, tillgänglighet och möjlighet till att kommunicera så att man förstår. För att se hur vaccinationsarbetet bedrivs på plats besökte två centerpartister vårdcentralen Krocksbäck i Malmö med en stor rikedom på talade språk bland sina patienter.

Vid besöket berättas om vårdcentralens arbete för att öka vaccinationsgraden. Här med sina cirka 9 000 listade har ett personligt brev undertecknat av läkare skickats ut till samtliga listade om coronavaccinationen. Brevet är författat på ett femtontal språk. Sedan tidigare har Kroksbäck också en god ingång till sina listade patienter eftersom alla har en fast vårdkontakt. För att möta osäkerhet bland de som ska vaccinera sig finns utbildad personal som kan informera patienter och som behöver mer fakta och stöd. Personal finns också tillgänglig i väntrummet för den som tvekar men ändå tagit sig dit på sin bokade tid.

Centerpartiet arbetar för en omställning till en nära vård och under denna mandatperiod kommer bland annat en miljard kronor extra att tillföras den skånska primärvården. I primärvårdsnämnden där Birte är ordförande sker ett ständigt arbete för att stärka vårdcentralerna och de mobila teamen. Inte minst det arbetet som bedrivs vid Kroksbäck.

- Den nära personcentrerade vården är a och o för att bygga tillit. Olika lösningar på olika platser är en förutsättning för att vården ska finnas där för människan och inte tvärtom, säger Birte Sandberg (C), regionråd och ordförande för primärvårdsnämnden. Vi behöver verksamheter som har god lokalkännedom och som vid behov har möjlighet att samarbeta med civilsamhället i närområdet för att öka tillgängligheten.

En viktig del är också förutsättningarna för kommunikation. Vårdcentralen och regionen har själv fått ta fram information på andra språk. Under hela pandemin har Niels arbetat för att statens myndigheter skulle skapa kommunikation som kan nå ut till alla Sveriges invånare. På dagens besök var det en fråga som gång på gång kom upp.

- Det är tydligt att den information som kommer från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter inte är anpassat efter den verklighet som finns i stora delar av Malmö. När informationen inte når ut blir det fler sjuka och färre vaccinerade. Och förtroendet för staten minskar, säger Niels Paarup Petersen (C), riksdagsledamot, Malmö.