Stressrelaterad psykisk ohälsa hos unga

Psykisk ohälsa bland unga har stadigt ökat under de senaste decennierna och kan skapa men för livet. Orsaken till ohälsa kan bland annat vara brister i skolan, svårigheter att få arbete och brister i arbetsmiljön. Det är därför viktigt att fler unga får hjälp tidigare.

Det är också viktigt att ta hänsyn till sociala relationer och att se på statistiken med ett genusperspektiv. Tyvärr finns det en överrepresentation av unga kvinnor som söker hjälp för psykisk ohälsa som uppger att de mår dåligt på grund av stress.

Studier har också visat att psykisk ohälsa bland tjejer tycks vara kopplad till graden av livstillfredsställelse medan psykisk ohälsa bland pojkar inte tycks vara påverkad av det i samma utsträckning. Statistik visar att fördelningen av rapporterad psykisk ohälsa blir markant könsuppdelad efter 13 års ålder. Efter 13 års ålder rapporterar tjejer i betydligt högre grad psykiska besvär, framförallt kopplat till stress. Det finns även tydliga indikationer på att problemen kopplade till ungdomars psykiska ohälsa föregås av brister i/eller missnöje med skolan. Det talar för ett behov av att ha en helhetssyn på våra unga för att minska graden av stress de upplever. Fungerar inte sociala relationer fungerar inte heller prestationen i skolan och vice versa. Vi behöver, – på olika nivåer i samhället – skapa en bättre livssituation både i skola och ett mer kvalitetssäkrat samtalsstöd för att minska psykisk ohälsa bland unga, och då framförallt hos tjejer.

Psykisk ohälsa tidigt i livet ökar också risken för psykisk ohälsa senare i livet. Att drabbas av psykisk ohälsa i tonåren riskerar därför att påverka många områden i livet, studieresultat, möjligheter till arbete, val av partner och framtida föräldraskap. Det är därför av största vikt att satsa på tidiga interventioner för att säkerställa en hållbar samhällsutveckling.

Människor med lättare psykiska besvär behöver inte alltid träffa en specialist, utan kan bli hjälpta av enklare samtalsstöd. Därför vill vi satsa på att utbilda fler som kan få kompetens att erbjuda samtalsstöd. Som en del i detta vill vi kraftigt förstärka öppenvårdspsykiatrin. På så sätt kan människor som lider av lättare psykisk ohälsa snabbare få hjälp. I Skåne ska alla ha nära till vården. Därför är KBT online ett viktigt medel för att så många unga som möjligt ska ha tillgång till behandling och samtalsterapi, utan stigmatisering, eller om du saknar möjlighet i det område du verkar och bor i.

Centerpartiet vill se kortare vårdköer, för att fler unga ska kunna få rätt hjälp i rätt tid. Vi vill göra det enklare att få hjälp i skolan genom elevhälsan. För att det ska bli möjligt kan det, utöver kuratorer, finnas studiepedagoger som exempelvis har beteendevetarutbildning. Dessa kan både stötta eleverna i deras studier och vara ett samtalsstöd. Fokus måste ligga på att våra skolor inte bara ska vara kunskapscentrum utan också utveckla och värna om studenternas välmående så att vi tillsammans kan bygga en stark och hållbar framtid.

Charlotte Bossen (C), ledamot i regionfullmäktige och vice ordförande i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden
Ola Olsson (C), ersättare i folkhälsoberedningen samt ledamot i regionala utvecklingsnämnden
Birte Sandberg (C), regionråd och ordförande i primärvårdsnämnden