Så höjer vi Skånes beredskap

Centerpartiet har varit drivande i att öka resurserna till både Försvarsmakten och totalförsvaret i sin helhet. Skåne behöverstärka sin del i totalförsvaret ännu mer och Försvarsmaktens verksamhet här har en strategisk betydelse som borde förstärkas.

Region Skåne ska tillsammans med andra aktörer i Skåne och nationellt säkerställa att de viktigaste samhällsfunktionerna upprätthålls både i fredstid, orostid och i krig. Redan nu har personal i regionen krigsplacerats inom organisationen och på andra håll stärks Region Skånes beredskap.

Men Region Skåne behöver också tillsammans med de skånska kommunerna och staten öka samverkan när det gäller IT-infrastrukturen och ha en krisberedskap som kan bemannas upp snabbt vid behov. Ett ökat behov av en bättre IT-säkerhet är också en av anledningarna till att Region Skåne är på väg att införa ett nytt digitalt vårdinformationssystem.

Skåne har ett viktigt strategiskt läge och det är bra att Försvarsmakten har fått större resurser och ökar antalet regementen i de norra delarna av Sverige.

Vi anser att Skånes utsatta läge gör det lämpligt att placera nästa regemente här. I Skåne finns det ett flertal flygfält, skjutfält och övningsfält som redan nu nyttjas av Försvarsmakten och det finns i anslutning till dessa utrymme för att bygga infrastruktur för ett nytt regemente. 

Detta skriver Annette Linander, regionråd Region Skåne, Leif Sandberg, distriktsordförande Centerpartiet Skåne och Niklas Larsson, (C), kommunstyrelsens ordförande Osby kommun.

Läs hela artikeln här , 55.2 kB..