En seger

En seger för djuren. En seger för människan. En seger för det svenska lantbrukets konkurrenskraft. Och faktiskt, även en stor seger för Centerpartiet.

I flera år har vi kämpat och förhandlat för att få igenom de nya regler som börjar gälla i dag i hela EU.

– Äntligen skärps antibiotikareglerna i EU och för de produkter vi importerar till EU. Det här är ett stort och viktigt steg för att minska risken för antibiotikaresistens. Nu måste man ta tag i sin djurvälfärd och kan inte komma undan med att ge antibiotika till djuren i stället för att hålla dem friska, säger Emma Wiesner, europaparlamentariker i en intervju med Sveriges Radio.

Reglerna innebär bland annat att man inte längre får ge friska djur antibiotika, att antibiotika inte får användas för att kompensera för dålig djurhållning, att vissa sorters antibiotika reserveras för människor och att import av djur och kött som fått antibiotika i tillväxtsyfte stoppas.

Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika i sin djurhantering.

– Det är ett jättestort steg framåt, dels för vår hälsa och dels för våra lantbrukare, eftersom de nu blir mycket mer konkurrenskraftiga sett till resten av EU och världen. Sverige har redan har de strängaste antibiotikareglerna. Sverige är helt överlägset bäst i EU när det kommer till att ge så lite antibiotika som möjligt till djuren, mycket på grund av vår höga djurvälfärd, säger Emma Wiesner.

Antibiotikaresistens uppskattas orsaka omkring 33 000 dödsfall i EU varje år. Att djur ges mindre antibiotika är en otroligt viktig del i kampen mot detta.

– Vi är inte nöjda ännu. När jag jobbade med den här lagstiftningen i jordbruksutskottet fick jag utskottet att ställa sig bakom att vi behöver ha ett globalt antibiotika-parisavtal med reduktionsmål för varje land. Det är det stora målet för oss, säger Emma Wiesner.

Läs mer på Centerpartiets hemsida:

https://fal.cn/3lHko

Här kan du höra hela inslaget med Emma Wiesner:

https://fal.cn/3lHkn