Hon är vår nya politiska sekreterare

PERSONLIGT. I april började Elina Nordberg som politisk sekreterare åt Centerpartiet i Eskilstuna. Vi har ställt några frågor till henne om vem hon är, vad hon brinner för och vad det egentligen innebär att arbeta som politisk sekreterare.

 • Vem är du?
  – Jag är 36 år och bor i Västerås med min man och våra tre barn; Edith, 6 år, August, 4 år, och Esther, 1 år. Jag är utbildad journalist men har på senare år arbetat mest med kommunikation och digital utveckling. Närmast kommer jag från Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö där jag arbetade som kommunikatör och digital strateg. På fritiden springer jag gärna på loppisar och auktioner, rensar i grönsakslandet eller umgås med familj och vänner. Jag är även ledare i Friluftsfrämjandet och hela familjen har ett aktivt friluftsliv. Jag är född och uppvuxen i Näshulta så jag har starka kopplingar till Eskilstuna, även om jag inte bor i kommunen idag.
 • Vad gör en politisk sekreterare?
  – En politisk sekreterare är anställd som tjänsteman av en kommun för att arbeta för ett politiskt parti, i mitt fall Centerpartiet i Eskilstuna kommun. Huvuduppgiften är att underlätta arbetet för politikerna och partiet i kommunen. Det kan handla om allt ifrån att skriva protokoll, söka dokument och information och boka möten och besök till att stötta politikerna i deras dagliga arbete. Eftersom jag har en journalist- och kommunikationsbakgrund handlar en stor del av mitt arbete om att kommunicera ut vad partiet gör till allmänheten och informera och informeras av partiets förtroendevalda och medlemmar. Jag måste hela tiden hålla mig uppdaterad om den senaste politiken och vad som händer i kommunen. Dessutom måste jag kunna allt om det parti som jag arbetar för. Det är ett spännande och omväxlande arbete – ingen dag är den andra lik.
 • Varför har du valt att arbeta med politik?
  – För mina barns skull. Jag ser två stora faror som lurar – högerpopulismen och klimatförändringarna. Och värsta tänkbara är givetvis om dessa två krokar arm. Jag vill att min son och hans kompis Ruga ska ha samma förutsättningar att lyckas i livet. Jag vill även att mina döttrar ska ha samma förutsättningar som min son och hans kompis. Och utan en frisk planet är inget av det möjligt. Jag kan inte ensam skydda mina barn mot dessa faror, men jag kan dra mitt strå till stacken. Om flera röster sprider samma budskap blir rösten starkare och hörs bättre. Det är det som driver mig.
 • Varför just Centerpartiet?
  – Jag tycker egentligen inte att något parti i Sverige har en 100%-lösning på hur klimatförändringarna ska hejdas, men Centerpartiet har bra ambitioner. Dessutom har de en tillit till människors vilja och kraft till förändring och det tror jag är jätteviktigt. Politikerna måste våga ta tuffa och obekväma beslut, annars hinner vi aldrig lösa detta i tid. Men jag tror inte på att köra över människor i allt – då är risken stor att vi istället göder den klimatförnekande högerpopulismen. Jag tror på lagom mycket piska och väldigt mycket morot. På att tvinga fram förändring, men även på att ge människor rätt förutsättningar att själva förändras. Och eftersom grundförutsättningarna är olika i olika delar av kommunen så måste även förutsättningarna för förändring se olika ut. I stan kan det handla om att underlätta vardagen för folk genom att bygga fler och bättre cykelbanor och förbättra kollektivtrafiken eller erbjuda friluftsliv och upplevelser inom gångavstånd. På glesbygden handlar det mer om att bibehålla skolor, äldrevård och service och underlätta för företagande och byggande. Och även i stan och på glesbygden måste förutsättningarna till förändring se olika ut, beroende på var du är och vem som bor där. Nyanser och flexibilitet i beslutsfattandet helt enkelt. Många av klimathotets lösningar finns inom teknik, innovation och forskning, men det handlar lika mycket – eller kanske ännu mer – om att vi behöver ändra vår livsstil. Och jag tror stenhårt på att människor som mår bra, har tid och ork och som känner sig trygga, sedda och hörda tar bra livstilsbeslut.
 • Varför börja jobba som politisk sekreterare, varför inte bara bli engagerad medlem?
  –Det är väl verkligen att slå två flugor i en smäll, att få lön för att göra något som jag tycker är engagerande och kul? Jag har jobbat länge med kommunikation, främst digital kommunikation, så jag tror jag har mycket att bidra med. Sen är tjänsten flexibel och omväxlande och det passar mig utmärkt.