Låt oss aldrig ta vår frihet och demokrati för given

DEMOKRATI. Vi lever i en osäker värld i en osäker tid och kampen för att försvara vår frihet och demokrati är viktigare än någonsin.

Det är 100 år sedan Sverige hade det första riksdagsvalet med allmän och lika rösträtt. Den liberala demokratin har gett alla människor lika rätt att göra sin röst hörd, och har såväl banat väg för kvinnorättsrörelser som stärkt minoriteters ställning. Den har också varit en förutsättning för fri media och för att ge människor möjlighet att påverka.

Den liberala demokratin har tjänat vårt land väl. Sverige är i dag ett av världens rikaste och bästa länder att leva i. Det finns fortfarande mycket att ta tag i, men det finns också hopp och mycket att vara stolt över. Vi är ett land med låg korruption, starka medborgerliga och politiska rättigheter och hög jämställdhet. Vår innovationsförmåga är i världsklass och vår välfärd likaså. Framgångar vi ska slå vakt om – för demokratin är sårbar.

Just nu utmanas den öppenhet, frihet och tolerans som vi är så stolta över av mörka krafter. Freden är krossad i Europa och det går inte längre att blunda för den tillbakagång som skett på senare år. I flera länder, inte minst i Europa, har man avvecklat domstolarnas oberoende, begränsat oppositionens inflytande, inskränkt pressfriheten och använt public service i propagandasyfte. Pandemin har dessutom satt press på vårt samhälle och blivit en grogrund för populism.

Och även på hemmaplan ser vi hur mörka krafter får mer och mer inflytande över hur vårt land ska styras och vår framtid formas. Gränserna flyttas hela tiden fram och på sikt riskerar detta att urholka demokratin och i värsta fall hota vår frihet. Därför behövs Centerpartiets röst, nu mer än någonsin.

Höstens val är, precis som valet 2018, ett värderingsval. När vi i Sverige går till vallokalerna i september står vi gemensamt upp för vår frihet och demokrati. Lägger du din röst på Centerpartiet står du även upp för medmänsklighet, jämställdhet, hållbarhet, trygghet och företagsamhet – mot krafter som verkar för slutenhet, misstänksamhet och främlingsfientlighet. Du står då upp för frihetens bästa, för Sveriges och Eskilstunas bästa.

Anders Nordin (C), gruppledare för Centerpartiet i Eskilstuna och toppkandidat i kommunvalet 2022

Läs debattartikeln på ekuriren.se