Centerpartiet väljer att lämna majoritetssamarbetet i Eskilstuna

Centerpartiet i Eskilstuna väljer att lämna samarbetet med Socialdemokraterna och Moderaterna och gå i opposition. Det beslutet togs av vår tillträdande fullmäktigegrupp under onsdagen.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete under åtta år och vi har fått igenom mycket bra centerpolitik. Eftersom Socialdemokraterna och Moderaterna haft majoritet utan oss har vi dock flera gånger varit tvungna att ge vika i viktiga liberala frågor. Det kan man inte hålla på med hur mycket och hur länge som helst utan att tappa både förtroendet och sin egen identitet, säger Anders Nordin (C), gruppledare.

– Dessutom har vi nyligen haft ett skifte i vårt parti, där många nya personer kommit in och några tidigare förtroendevalda som varit med i många år valt att trappa ner. Den nya gruppen måste få driva politik på sina villkor och det har inte upplevts som fullt möjligt att göra i den befintliga majoriteten. Förhoppningen var så klart att vi skulle växa i Eskilstuna och få en vågmästarroll och därigenom kunna påverka mer, men så blev det tyvärr inte, fortsätter Anders och tillägger:

– Vi valde ändå att gå in i förhandlingar med våra majoritetskollegor, men eftersom vi tappat ett mandat minskade vårt förhandlingsutrymme. Vi hade behövt lägga oss platt direkt i frågor som är väldigt viktiga för oss, som att inte exploatera den brukningsvärda jordbruksmarken vid Gunnarskäl, och det kunde vi helt enkelt inte.