Mittenstyret sätter fokus på gymnasieskolans elevhälsa

to

När Mittenstyret i förra veckan fattade beslut om 2024 års inriktning för gymnasieskolan var det med ökat fokus på elevhälsan, på skolans kompensatoriska arbete och på fortsatt stärkt preventivt arbete mot kriminalitet och utanförskap.

När gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden fattade beslut om verksamhetsplan för 2024 gav Mittenstyret uppdraget att utreda hur elevhälsovårdens arbete med att aktivt motverka mobbning och psykisk ohälsa kan stärkas. Samtidigt ska gymnasieskolan intensifiera arbetet för att möta elevernas behov av stöd och utmaningar, med stärkt kompetens om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och särskild begåvning.

- Mittenstyret vill med det här sätta fokus på hur vi kan stärka eleverna och få fler att lyckas, då är elevhälsan och ökad kompetens om NPF otroligt viktigt för att kunna möta varje ung individ. För Centerpartiet och hela styret har det varit viktigt att vi kan möta den psykiska ohälsa som många unga upplever, vi vill få ett ökat fokus på det som hjälper våra unga att lyckas, säger Tomas Selin (C), kommunalråd med ansvar för gymnasium, arbetsmarknad, högskola och integration.

Oroligheterna med gängkriminalitet och våld drabbar alla verksamheter och invånare. Därför gav nämnden också uppdrag att kartlägga hur gymnasieskolan arbetar för att motverka rekrytering av elever till gängkriminalitet, och gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen ska brett stärka arbetet mot välfärdskriminalitet. För att skolmiljön ska vara trygg ska också samverkan med polisen utökas.

- Utanförskap och kriminalitet lämnar ingen opåverkad just nu. Vi vill stärka det preventiva arbetet och motverka gängmiljöer på alla sätt vi kan. Då kan lärarna få förutsättningar att stötta eleverna i att förmedla kunskap, bygga relationer och stärka våra ungdomar för framtiden, säger Tomas Selin.

Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden fattade beslut om verksamhetsplan för 2024 i december 2023. Utöver finansiering för verksamheterna, där gymnasieskolan generellt fick ökad finansiering med 3,4 procent, så fattar politiken beslut om inriktning för verksamheten och särskilda uppdrag.