annie östlund

Huddinge ska blir bättre på att upptäcka relationsvåld och ohälsa hos anställda

Huddinges medarbetare på Miljö- och bygglovsförvaltningen ska lära sig identifiera tecken på psykisk ohälsa och våld i relation hos sina kollegor. Även chefers förmåga att upptäcka, förebygga och hantera psykisk ohälsa och relationsvåld hos sina medarbetare ska öka. Det är Mittenstyrets politik och uppdrag som lagts från såväl Bygglovs- och tillsynsnämnden samt Natur- och stadsmiljönämnden, när de beslutade sina verksamhetsplaner i veckan.

Inom ramen för arbetsgivaransvaret ska medarbetarna på Miljö- och bygglovsförvaltningen utbildas för att lära sig identifiera tecken på psykisk ohälsa samt våld i relation hos sina kollegor. Det är ett steg mot att ytterligare förbättra medarbetarnas hälsa och välbefinnande på arbetet. Nämndernas förvaltning blir först ut i kommunen med detta utbildningsuppdrag.

- Alla har någon i sin närhet som lider av psykisk ohälsa, och alla känner en kvinna som är eller har varit utsatt för våld i relation, säger Annie Östlund (C), ordförande för Bygglovs- och tillsynsnämnden. För mig känns det självklart att vi som arbetsgivare ska delta aktivt i samhällets satsning för att förbättra folkhälsan och främja ökad jämlikhet.

Utbildningarna för medarbetarna startar under 2024 och ska stärka alla medarbetares förmåga att upptäcka psykisk ohälsa samt våld i relation. För cheferna syftar utbildningarna till att även stärka förmågan att förebygga och hantera psykisk ohälsa samt hantera tecken på våld i relation hos sina medarbetare.

- Vi behöver kraftsamla för att synliggöra detta samhällsproblem. Att se till medarbetarnas och kollegornas välbefinnande utanför och under kontorstid ska vara en del av skyddsnätet, och jag är glad att vi nu tar det första steget, säger Henrik Juhlin (C), ordförande för Natur- och stadsmiljönämnden.

Bygglovs- och tillsynsnämnden antog sin verksamhetsplan för 2024 den 12 december och Natur- och stadsmiljönämnden antog sin verksamhetsplan för 2024 den 14 december.

w