Elever tvingas avsluta sin modersmålsundervisning
I Norrtelje Tidning 29/3 ställde Centerpartiet frågan till högerstyret om att de monterar ner modersmålsundervisningen i Norrtälje kommun ?
Det handlar konkret bland annat om att Norrtälje väljer att lägga sig på lagens lägsta nivå om att kommuner (och andra skolhuvudmän) är skyldiga att erbjuda modersmålsundervisning i max 7 år om eleven får sin modersmålsundervisning utöver den garanterade undervisningstiden.
I en replik från högerstyret i NT 31/3 svarar Robert Beronius (L) med flera med ett dimmigt : ”Nu förbättrar vi modersmålsundervisningen” och hänvisar till skolförordningen med en egen tolkning:
”Angående den så kallade 7-årsregeln framgår det av skolförordningen att kommuner ska erbjuda modersmålsundervisning i högst sammanlagt sju läsår under elevens skoltid” skriver styret vidare.
När vi läser samma skolförordning så står det ”Om eleven får sin modersmålsundervisning utöver den garanterade undervisningstiden är huvudmannen skyldig att erbjuda undervisningen i högst sammanlagt sju läsår under elevens skoltid”
Här har tydligen styret anpassat lagen efter sitt beslut om att Norrtälje kommun skall lägga sig på den lägsta nivån = max 7 års undervisning i modersmålet.
Norrtälje kommun har tidigare inte tillämpat lägsta nivån, utan eleverna har fått läsa modersmål under hela skoltiden så ett antal elever kommer naturligtvis drabbas direkt av försämringen.
Vidare skriver styret också ”Vårt förslag följer alltså skollagens regelverk kring hur många år modersmålsundervisning behöver erbjudas, men också – och det är viktigt att påpeka – som kursplanerna är utformade efter. ”
Det vi tycker är viktigt att påpeka-är att kursplan i modersmål omfattar årskurs 1-3, 4-6 & 7-9, alltså 9 års studier, några förändringar som stödjer styrets tolkningar kan vi inte hitta.
Efter att Centerpartiet ställt frågan om hur många elever som drabbas av en försämring, blev det en redovisning på Barn och skolnämnden 17/4 och på Utbildningsnämnden 19/4.
46 elever på grundskolan kommer få avsluta sina studier i modersmål, eftersom de läst det i 7 år! 26 elever på högstadiet kommer erbjudas prövning för att få slutbetyg i modersmål.
20 elever på mellanstadiet kommer rekommenderas att ”utveckla språket på egen hand, för att sedan kunna ta upp studierna på gymnasiet igen.” skriver barn och skolförvaltningen i en analys.
På gymnasiet är det färre elever som drabbas, men det är ändå 17 procent av eleverna som får sin modersmålsundervisning indragen.
Hur studierna ska kunna återupptas på gymnasiet igen för eleverna är höljt i dunkel, då goda kunskaper i språket krävs för att kunna läsa det på gymnasienivå.
På gymnasiet är det också neddragning av modersmålsundervisningen, även om färre elever drabbas, men det är ändå 17 procent av eleverna som får sin modersmålsundervisning indragen.
På vilket sätt gynnar avbrutna studier eleverna är en fråga vi ställer till högerstyret ?
En fråga vi också vill lyfta, är om inte denna förändring är principiell så att den borde lyfts i nämnderna för politiskt beslut ? Nu ligger den som en punkt i verksamhetsplanerna under ämnet digitalisering.
Patrik Dahl (C), f.d ordförande Utbildningsnämnden
Anna Eneroth (C), ledamot Barn och Skolnämnden