Norrtelje Tidning har försämrats

Bild

Jag har läst Norrtelje Tidning i snart 50 år. Det har funnits tider då tidningen har varit riktigt bra och andra tider när den varit sämre i sin journalistik. Detta kan ju också vara en subjektiv upplevelse. Ofta har det inte gått att peka ut någon särskild anledning till detta. Förrän nu. De senast 5 åren har jag upplevt att tidningen har försämrats ganska drastiskt.

En tidnings uppgift är att granska och ge en övergripande bild av det som sker på den ort tidningen är verksam. Det blir en väldigt svår uppgift då merparten av alla journalister inte bor i Roslagen och vet vad som händer eller hur kulturen är i de olika orterna.

Man har inte heller lyckats med de politiska reportagen. En kommun styrs av majoritetens överenskommelse, översiktsplanen och mål och budget. Det tidningen förmedlar ut är vad majoriteten säger. Inte vad som beslutas i mål och budget. Så här fallerar granskningen. Tidningen väljer också att strunta i vad oppositionen har att erinra. Detta medför att läsaren inte får den granskning den har rätt till.

Sedan har vi insändar- och debattsidorna. Här kommer man till tals genom att skriva en debattartikel, vilken läsarna kan reagera på och lämna en replik på. Artikelskrivaren kan sedan svara på repliken. Detta är bra. Men om replikskiftet leder till motrepliker då tystar tidningen det fria ordet genom att inte publicera nästa replik. Alltså den som får sista reliken får rätt och slipper bli emot sagd.

Denna metod liknar mer diktatur än demokrati. Jag har i min enfald trott att Norrtelje Tidning var en demokratisk tidning.

Många läsare skriver väldigt bra och läsvärda insändare och debattartiklar. Där tidningen ibland väljer att sätta en bild med bildtext. Men det är bara Sverigedemokraterna och Liberalerna, som får sitt foto publicerat när de skriver insändare och debattartiklar. Jag undrar har tidningen blivet ett språkrör för Sverigedemokraterna och Liberalerna? Har inte Norrtelje Tidning en opolitisk profil vad det gäller journalistiken?

Min slutkläm blir att det är dyrt att prenumerera och betala 5 000 kronor om året för att läsa dödsannonserna, Hälge och Tv-tablån.

Berit Jansson, C

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.