Regionen stärker nära vård – regeringen krymper den
Vi välkomnar givetvis att även Kristdemokraterna i Region Stockholm nu säger sig vilja stärka vårdcentralerna i hela länet. Men vi beklagar samtidigt att deras eget parti i regeringen inte förmår att prioritera den nära vården, trots dyra utfästelser. Istället för att lägga energi på att slå in öppna dörrar i Region Stockholm borde de fokusera på att förmå sitt eget parti i regeringen att stötta regionerna så att vi faktiskt har en chans att stärka den nära vården.
Vi i Mittenkoalitionen har stora ambitioner för att lyckas med omställningen till en god och nära vård. Vi har utsett regionens första primärvårdsregionråd, en primärvårdsnämnd har inrättats och ambitiösa mål om en successiv förstärkning av primärvården har satts. Samtidigt står Region Stockholm inför den svåraste ekonomiska krisen på 30 år, och utan tillräckligt stöd från regeringen kommer omställningen till nära vård inte kunna ske inom de närmsta åren.
Det råder i princip konsensus bland alla de politiska partierna i riksdagen om att vårdcentralerna måste stärkas för att bli hälso- och sjukvårdens nav och att en trygg och nära vård måste säkerställas i hela landet. Därför borde det inte vara så svårt. Regeringen har dessutom aviserat att omställningen till en god och nära vård är prioriterad. Samtidigt har man nästan halverat statsstödet till Region Stockholm mitt under den värsta ekonomiska krisen på 30 år. Miljoner som hade kunnat gå till regionerna läggs i stället på en utredning om att förstatliga vården. Landets kommuner och regioner larmar om att de står inför ett budgethål på 24 miljarder kommande år – något som kommer slå hårt mot såväl vården som kollektivtrafiken på landsbygden runtom i hela Sverige.
Just nu gör kommuner och regioner runtom i landet allt de kan för att säkra busslinjer, personal och kärnverksamheternas resurser – men pengarna räcker inte till. Vi i Mittenkoalitionen värnar såväl sjukvård som kollektivtrafik på landsbygden och gör allt i vår makt för att de minskade statsbidragen inte ska behöva gå ut över de vårdcentraler och busslinjer som är livlinor för tusentals människor på landsbygden.
Under 2023 tillför vi vårdcentralerna ett tillskott på 323 miljoner kronor, vilket innebär en ökning med 5 procent jämfört med förra året. Just för att kompensera för de utmaningar som finns med att bedriva vård i glesbygd har vi höjt ersättningen för hemsjukvård på landsbygden och i skärgården med 25 procent. Vi höjer också ersättningen för andel listade patienter på namngiven läkare med 33 procent för att stärka vårdcentralernas helhetsansvar för patienten. Samtidigt tar vi bort den extra ersättningen för vårdcentraler som etablerar sig i innerstaden för att i stället koncentrera resurserna till områden där etableringsgraden inte har varit lika hög och där vårdcentralerna inte ligger lika tätt.
Annons
Hade Kristdemokraterna och regeringen menat allvar med att lyckas med omställningen till en nära vård hade regeringen i stället sett till att satsa varenda tillgänglig krona genom för att hjälpa regionerna genom den ekonomiska krisen. Kristdemokraterna behöver nu visa att de menar allvar med att vilja stärka vården och kollektivtrafiken i hela länet att påverka sina partikollegor i regeringen. Just nu talar hela Sverige för döva öron i Rosenbad.
Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd
Per Lodenius (C), 2:e vice ordförande KSON
Mikael Schmidt (C), ledamot i KSON
Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd
Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i KSON