Stoppa utslagningen i svensk skola – nu är det dags att agera

Bild

Centerpartiets reformgrupp för skolan har presenterat ett antal förslag som syftar till att stoppa utslagningen i svensk skola och ge varje elev goda livschanser. Dessa förslag är baserade på en grundlig samhällsanalys som belyser allvarliga brister i dagens skolsystem. Brister som inte bara påverkar elevernas möjligheter att lyckas, utan också lärarnas förutsättningar att utföra sitt arbete på bästa sätt. Tidöregeringens politik har dessutom förvärrat situationen, vilket gör att behovet av reformer är större än någonsin.

En av de mest påtagliga utmaningarna är dagens betygsystem, som i praktiken stänger ute elever från gymnasieskolan om de inte uppnår minst betyget E i kärnämnena och fem ytterligare ämnen. Detta system straffar inte bara elever utan också skolor som tar emot elever med störst behov och utmaningar, detta är oacceptabelt. Vi behöver ett system som belönar ansträngning och ger alla elever en chans att lyckas, oavsett deras utgångspunkt.

Statistiken visar att det idag finns två till tre elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i varje skolklass. Trots att skollagen tydligt anger att alla elever har rätt till stöd och stimulans för att nå kunskapsmålen, är bristen på särskilt stöd den vanligaste orsaken till skolanmälningar. Detta måste ändras.

Reformgruppens förslag

1.Inför en elevlag

Precis som patientlagen och patientsäkerhetslagen tydliggör patientens rättigheter, behöver vi en elevlag som stärker elevens rätt till undervisning, inflytande, stöd och en trygg skolmiljö. En sådan lag skulle säkerställa att elevens rättigheter och skyldigheter tydligt kopplas till skolplikten.

2. Gör stödinsatser obligatoriska

Skolplikten måste reformeras så att stödinsatser och anpassningar blir obligatoriska. Att en elev får stöd kan inte vara valbart – rätt stöd i rätt tid är avgörande för elevens kunskapsutveckling och livschanser.

3. Kommunalt veto mot friskolor

Reformgruppen föreslår ett kommunalt veto mot etablering av friskolor för att säkerställa att skolors etablering sker utifrån lokala behov och långsiktiga förutsättningar. Varje krona som investeras i skolan måste gå till att minska utslagningen och stärka varje elev. Undantaget är friskolor med under 100 elever, som fortfarande ska ha fri etablering.

4. Reformera betygssystemet

Det nuvarande betygssystemet måste reformeras i grunden. Elever med betyget F i svenska, engelska och matematik ska kunna söka sig vidare till gymnasiets yrkesprogram. Dessutom föreslår gruppen att införa ytterligare betygssteg under E, så att även elever som ännu inte uppnått ett E kan belönas för sina insatser.

5. Ge lärare bättre förutsättningar och mer tid för varje elev

För att stärka lärarnas roll och öka behörighetsgraden behövs flera åtgärder:

- Minska klasstorlekarna

- Stärka lärarnas mandat

- Göra mentorskapet frivilligt och ta bort kravet på två årliga utvecklingssamtal

- Reglera planeringstiden

- Ge mer pengar till skolor som anställer behöriga lärare

Det är hög tid att agera för att stoppa utslagningen i svensk skola. Varje elev har rätt till en utbildning som ger dem goda livschanser, oavsett deras bakgrund eller förutsättningar. Reformgruppens förslag är ett viktigt steg i rätt riktning, men det krävs politiskt mod och vilja att genomföra dessa förändringar. Låt oss inte acceptera ett system som stänger ute elever och straffar skolor som tar emot de med störst behov. Låt oss istället skapa en skola där varje elev får stöd, stimulans och möjlighet att lyckas.

Niels Paarup-Petersen (C) Utbildningspolitisk talesperson

Patrik Dahl (C) Ordförande Utbildningsnämnden Norrtälje kommun

Sofia Ringkvist (C) Ledamot Barn och skolnämnden Norrtälje kommun

Per Lodenius (C) Kommunalråd Norrtälje kommun

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.