Tidöpartierna kraftigt försämrar förutsättningarna för folkbildningen
Tidöpartierna kraftigt försämrar förutsättningarna för folkbildningen. Det gäller både för studieförbund och för folkhögskolor. Att se och höra en utbildningsminister som i samma andetag som han förespråkar ökade krav på nyanlända att lära sig svenska samtidigt skär ned på stödet till studieförbunden är oerhört frustrerande. Något som får oss att ifrågasätta om Tidöregeringen förstått folkbildningens betydelse för Sverige. Detsamma gäller för det konservativa styret i Norrtälje kommun som även de har beslutat om neddragningar för studieförbunden.
Folkbildningen skapades för och av de som saknade tillgång till traditionell utbildning, med målet att fler människor skulle få möjlighet att utveckla sin kapacitet. Många är vi som genom folkbildningen både lärt oss nytt och fått sociala relationer för hela livet. Folkbildningen väver samman civilsamhället och skapar den tillit som varit en av Sveriges främsta kännetecken och framgångsfaktorer.
Regeringens och kommunledningens bristande förståelse för konsekvenserna av att försvaga folkbildningen är oroande. Vi står inför betydande nedskärningar för studieförbunden, som inom de tre närmsta åren innebär en sammantagen minskning på nästan en tredjedel av studieförbundens totala budget. Och trots att regeringen försöker framställa det som att de satsar på folkhögskolorna, minskades deras finansiering med 500 miljoner förra året. Årets ökning med 100 miljoner innebär alltså ett nettominus på 400 miljoner på bara två år.
Studieförbunden och folkhögskolorna är en helt avgörande resurs i samhället. Här stärks den egna livssituationen, individens livsresa och samhällsutvecklingen i stort så att bildnings- och utbildningsnivån höjs. Det är den unika bredden inom folkbildningen som gör att den når så djupt in i folklagren.
Idag når folkbildningen många av dem som står långt från arbetsmarknaden. Man välkomnar alla, oberoende ålder, bakgrund eller funktionsförmåga. I många landsortsområden är folkbildningen dessutom den enda kulturaktören som kan bredda perspektiven.
Studieförbunden arrangerar en mängd olika aktiviteter och kurser i hela Sverige. Aktiviteter för äldre som ofta kämpar med ensamhet, studiecirklar för personer med funktionsnedsättningar, hjälp för nyanlända att lära sig svenska språket och om samhället, är bara några exempel på där folkbildningen når fram.
Ett annat gott och relativt nytt exempel där studieförbunden spelat en avgörande roll är för de många ukrainare som kom till Sverige efter Rysslands invasion. Det var här de tog sina första steg för att lära sig svenska genom kurser för nyanlända, samtidigt som de på plats förvärvade kunskap om det samhälle de bor i just nu.
Tidöregeringen och Norrtäljes konservativa styre riskerar nu ett av vårt samhälles verkliga fundament. Den breda bildningen och utbildningen. Man utmanar vår demokrati underifrån och allas delaktighet i samhället. De har helt glömt att ett samhälle som inte välkomnar alla människor, genom hela livet, riskerar att förlora sin själ, sin sammanhållning och sin framtidstro.
I Centerpartiet ser vi istället att möjligheten till bildning och olika utbildningsvägar är avgörande för livslångt lärande och kan vara skillnaden mellan att fastna i utanförskap och att skapa en meningsfull tillvaro.
Per Lodenius, C Oppositionsråd
Jacob Christman, C Kultur- och fritidsnämnden
Catarina Deremar, C Riksdagsledamot och kulturpolitisk talesperson
Anders Ådahl, C riksdagsledamot och talesperson för forskning och högre utbildning