Till dig som är ny medlem

Bild

Som ny medlem i en organisation kan det ibland bli väldigt mycket nytt att ta in samtidigt. Därför finns denna sida här för dig! Här hittar du sådant som kan vara bra att veta, en liten ordlista så att du hänger med i de interna samtalen, tips på läsning och hur du kan engagera dig. Och sist men inte minst: ett stort och varmt välkommen in i Centerrörelsen!

Så här kan du engagera dig

Det finns många olika sätt att engagera sig i Centerpartiet i Solna. Vi ordnar ungefär en gång i månaden (10-11 ggr/år) medlemsmöten. Vi diskuterar aktuella politiska frågor, agendan inför nästa kommunfullmäktige och har ibland gäster som föreläser. Varje år genomför kretsen flertalet kampanjer. Här finns möjlighet för dig som är intresserad att dela ut till exempel flygblad vid pendeltågsstationen eller julkort i brevlådorna i ditt bostadsområde. Du kan också delta vid våra föreläsningskvällar. Digitalt kan du engagera dig genom att följa vår facebook-sida Centerparitet i Solna och gilla och dela våra inlägg.

Så här ser organisationen ut

Centerrörelsen är namnet vi använder när vi pratar om Centerpartiet (C), Centerkvinnorna (CK), Centerstudenterna (CS) och Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF). Dessa fyra organisationer är helt fristående, med olika styrelser och organisationsnummer. Men - eftersom alla fyra är varsitt blad på fyrklövern hänger alla delar ihop ändå.
Som medlem i något av syskonen (CK, CS och CUF) har du medlemsrättigheter i Centerpartiet, precis som någon som har betalat medlemsavgiften till partiet. Det innebär att du kan vara ombud på en stämma, och får delta på alla aktiviteter som ordnas av Centerpartiet utan att ha ett medlemskap i C. Detsamma gäller dock inte omvänt, som medlem i Centerpartiet har du inte medlemsrättigheter i något av syskonen.

Riks - Distrikt - Krets

Inom centerrörelsen har vi olika nivåer av organisation. Den högsta nivån kallas riksorganisationen, och har sitt huvudkontor på Stora Nygatan i Stockholm. Riksorganisationernas styrande organ kallas för partistyrelse (PS), och hos syskonen för förbundsstyrelse (FS). Dessa väljs på respektives högsta beslutande organ - partistämma inom C och förbundsstämma inom CK, CS och CUF.
Nästa nivå är distrikt. Det leds av en distriktsstyrelse (DS) som väljs av högsta beslutande organ på regionnivå - distriktsstämman. Stockholms läns partidistrikt består av alla länets kommuner, förrutom Stockholmsstad, och leds av ordförande Michaela Haga.
Sedan har vi krets vilket är detsamma som kommun. Kretsen leds av en kretsstyrelse, som väljs av en årlig kretsstämma där du som medlem har rösträtt.

En liten ordlista

  • Gruppmöte - ett möte där alla förtroendevalda träffas.
  • Medlemsmöte - ett möte dit alla medlemar är välkommna.

Lästips

Kontakta oss

  • Olle Nykvist, ordförande
    olle.nykvist@centerpartiet.se
  • Hampus Rydahl, politisk sekreterare
    hampus.rydahl@centerpartiet.se

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.