Sverigeförhandlingen klar: storsatsning på kollektivtrafik och 100 000 nya bostäder 

Alliansen i landstinget, Stockholms stad, Huddinge, Solna, Täby, Österåker, Vallentuna och staten har genom Sverigeförhandlingen kommit överens om hur Stockholmsregionen ska utvecklas och rustas för framtiden. Nu presenterar vi resultatet – en storsatsning på kollektivtrafiken och över 100 000 nya bostäder. Tillsammans med Stockholms stad och staten satsar vi sammanlagt 30,2 miljarder kronor.

- Det är avgörande och bra för Stockholmsregionen att Sverigeförhandlingen gått i lås. Tillväxten och möjligheten att flytta till Stockholm är beroende av den nya tunnelbanan, Spårväg Syd och Roslagsbanans förlängning till city. De bostäder och nya resmönster som projekten möjliggör är nödvändiga om vi ska klara av att möta bostadsbristen och trängseln i Stockholm, säger Gustav Hemming (C), landstingsråd och gruppledare.

- Att bygga ut tunnelbana i Stockholm har varit en av Centerpartiets huvudfrågor i tio år. Att vi fått stort genomslag för vår politik visar att fler och fler genom åren anslutit sig till synen på att Stockholm ska växa genom tät, stadsmässig bebyggelse nära kollektivtrafik, säger Gustav Hemming (C), landstingsråd och gruppledare.

I överenskommelsen ingår:
Ny tunnelbana mellan Älvsjö och Fridhemsplan med sex stationer för 12,6 miljarder kronor
En ny tunnelbana kommer byggas mellan Älvsjö och Fridhemsplan. Den nya tunnelbanan kommer få sex nya stationer: Älvsjö, Östberga, Årstafältet, Årstaberg, Liljeholmen och Fridhemsplan. Tunnelbanan kommer att kopplas samman med röda linjen vid Liljeholmen för trafikering mot Skärholmen.

Förlängd Roslagsbana till T-centralen via Odenplan för 7,1 miljarder kronor
Roslagsbanan förlängs från Universitetet i tunnel via en ny station vid Odenplan och vidare till T-centralen.

Spårväg Syd mellan Flemingsberg och Älvsjö för 4,2 miljarder kronor
Ny spårväg kommer byggas ut mellan Flemingsberg och Älvsjö. Spårvägen kommer att gå via Masmo, Kungens Kurva, Skärholmen, Segeltorp och Fruängen.

Ny tunnelbanestation i Hagalund för 1,2 miljarder kronor
En ny tunnelbanestation vid Hagalund mellan stationerna Arenastaden och Hagastaden kommer byggas.

Sammanlagt 100 370 bostäder
Kopplat till dessa kollektivtrafiksatsningar kommer 100 370 bostäder att byggas fram till 2035 i Stockholmsregionen.

Fakta om finansiering
De fyra kollektivtrafikobjekten har en total investeringskostnad på 30,2 miljarder kronor inklusive fordon och depå omfattande 5,1 miljarder kronor. Finansieringen omfattar bidrag från staten baserat på kommunernas bostadsåtagande och trängselskatt. Medfinansieringen från kommunerna är kopplad till värdeökning på bostäder och finansieringen från Stockholms läns landsting baseras på restidsnytta.

Fakta utbyggnad
Tunnelbanan: 6 nya stationer 9,7 km
Spårväg syd: 16 nya hållplatser 17 km
Roslagsbanan: 2 nya stationer 4 km
Hagalund, 1 ny station
Totalt: 9 nya stationer, 16 hållplatser och ca 31 km nya spår

Fakta Sverigeförhandlingen
Sverigeförhandlingen samordnar infrastruktur och bostäder för att Sverige ska kunna växa. Arbetssättet är förhandling och samverkan mellan kommuner, regioner och stat, med fokus på nyttor och samhällsutveckling.

 

Mer information
Morgan Berglund Williams, pressekreterare (C)
Mobil: 0707374142
morgan.berglund-williams@sll.se