Centerpartiet köper namnrättigheterna till Centralstationen

Centralstationen

Efter den senaste tidens öppning om att stationsnamn är till salu satsar nu Centerpartiet i Stockholms län på att köpa namnet på Stockholms Centralstation inför valet 2018. Det nya namnet föreslås bli Centerstationen.

Stockholms centralstation har många värdefulla värden, men ett namn med svag identitet och lokalkänsla. Det anser distriktsordförande Michaela Haga (C) och landstingsråd Gustav Hemming (C) som är initiativtagare till köpet. Efter att trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) öppnade för att sälja vissa stationsnamn i tunnelbanenätet har Centerpartiet nu gått vidare med möjligheten att köpa rättigheter till Centralstationen.

- Centerpartiet står för sunt bondförnuft och då är det en lågt hängande frukt att byta namn på Centralstationen. Vi behöver ju faktiskt inte byta namnet så värst mycket utan vi tänker oss kort och gott att byta ut tre bokstäver och sätta partiets symbol - en grön fyrklöver - som prick över i:et, säger Gustav Hemming (C).

Nu väntar en djupare dialog med ägaren Jernhusen och Gustav Hemming hoppas kunna nå en lösning under våren.

- Detta är en ren och skär win-win. Centerpartiet kan tydliggöra sin förtjusning i tåg och t-bana, men även Jernhusen har mycket att vinna på namnbytet, inte bara pengar utan även ur marknadsföringssynpunkt eftersom Centerpartiets varumärke ligger högt i kurs. Vi fortsätter att rusa i opinionen och de är välkomna att renommésnylta, säger Michaela Haga (C).

Om köpet av Centralstationen inte går i lås öppnar Hemming för att köpa samtliga stationer längs gröna linjen, för att visa på Centerpartiets miljövänliga och framåtskridande profil. Detta väntas bli en dyrare, och inte minst krångligare, process.

- Som ett urbant parti med lantliga rötter har just Centralstationen ett viktigt symbolvärde för oss. Det är här som lantgrabben eller lantgumman för första gången kommer i kontakt med storstan. Om avtalet inte går i lås så stänger vi inga dörrar för andra köp av stationsnamn. Jag ser framför mig en hel grön linje där alla stationer heter något med Centerpartiet. Tänk att stiga av vid Torbjörn Fälldins plan i Bromma exempelvis, avslutar Gustav Hemming (C).