Hemestertips runt om i vår stad

Vi sundbybergare bor i landets minsta kommun med knappt nio kvadratkilometer. Ändå har vi på vår lilla yta tillgång till många olika fina miljöer och en rik historia. Här kan du läsa om några av våra favoritplatser runt om i Sundbyberg.

Kymlinge – Sundbybergs gröna lunga

Den nordligaste femtedelen av Sundbyberg heter Kymlinge och är sånär som på ett hushåll obebodd. Den större delen av området utgörs av Igelbäckens naturreservat, som också går in i Solna. I Kymlinge finns motionsspår, mountainbikespår, ridvägar och den mest orörda naturen som du kan hitta i hela Sundbyberg.

Offerstenen från bronsåldern

De äldsta spåren av mänsklig aktivitet i Sundbyberg finner vi på Kymlingestenen, en offersten från bronsåldern som tros vara minst 2 500 år gammal. Ovanpå stenen finns små urgröpta skålar där man offrade till fruktbarhetsgudinnan. Skålgroparna kallas också älvkvarnar, därav namnet på en av skolorna i Ursvik. Stenen fanns i över 100 år på Skansen och i Rissne innan den återbördades till Ursvik för drygt 10 år sedan.

Milstenen på vägen till Enköping

Förr i tiden var det genom Sundbyberg man reste för att ta sig landvägen mot Enköping och Västerås. I korsningen Gamla Enköpingsvägen och Milstensvägen står fortfarande en milsten som dåvarande landshövding Jacob Johan Gyllenborg lät uppföra under sin ämbetstid 1770 – 1778. Stenen visar att avståndet till Stockholm var en mil.

Runstenen vid Råsta kulle

Råstastenens inskription lyder “Holmsten och Hosve lät resa stenen efter Jobjörn, sin fader, och Gyrid efter (honom)”. Stenen tros vara från 1000-talet och har inget kors. En något senare sten från samma plats och som står på Sundbybergs stadsmuseum har ett kors. Det tyder på att stenen vid Råsta kulle ristades precis i brytningstiden mellan asatron och kristendomen.

Duvbo koloniförening - ett grönskande paradis

Duvbo koloniförening har funnits på gränsen mellan Duvbo, Rissne och Hallonbergen sedan 1943. Här finns odlingslotter både med och utan hus i en fantastisk miljö. År 2019 fick Duvbo koloniförening Sundbybergs stads miljöstipendium för sitt arbete med att bidra till en större biologisk mångfald i staden.

Rissne ängar

Rissne ängar, på gränsen mellan Rissne, Duvbo och Hallonbergen, erbjuder stora värden både som grönyta, picknickområde och som en plats för lek och sport. Både lekplats och plaskdamm finns här, bara några hundra meter från Rissne centrum som kommer få en tvärbanestation 2022.

Lötsjön och Golfängarna - ett naturreservat mitt i staden

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat invigdes av Centerpartiets gruppledare Stefan Bergström 2018 och är verkligen en oas mitt i staden. Här finns en nyligen ombyggd lekplats, ett stort utegym, löparspår, minigolf och stora gröna ytor. Dessutom finns en restaurang i den nordvästra delen. Lötsjön och Golfängarna är hem både för flera sorters fiskar och fåglar samt många insekter som trivs extra bra i och omkring de ängsplanteringar som tillkommit de senaste åren.

Tornparken och Vattentornet – en klassisk plats

Tornparken med sin scen har sett många besökare de senaste 100 åren. Nu är det kanske lekplatsen och barnbadet som drar flest besökare, men det finns också stora gröna värden samt en fin utsikt. Vattentornet ritades av arkitekten Ivar Tengbom, som också ritade Konserthuset i Stockholm, och stod färdigt 1912. Numera är det restaurang i Vattentornet.

Marabouparken – en historisk oas

Det var i Marabouparken historien om Sundbyberg började en gång i tiden. Här låg Sundbybergs gård som byggdes 1785 och dit Sundbybergs grundare Anders Petter Löfström flyttade 1864. Gården revs 1936, men direkt började arbetet med att skapa Marabouparken som förutom sin grönska också har en stor skulptursamling och sedan 2014 en konsthall. Här finns också en plaskdamm för de minsta samt en restaurang där man kan äta eller fika med fin utsikt över parken. Passa på att se utställningen Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger. Wanja Djanaieff är en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare.

Tuvanparken och Strandtorget - där parken går ner till Mälaren

I Tuvanparken finns det både plats för lek och att åka skateboard samt sittplatser bland fina blomsterplanteringar. Parken flödar ner mot Hamngatan där Strandtorget ansluter på andra sidan. Bara någon meter ut i Bällstaviken ligger en sjunken pråm som avspeglas i det konstverk som skapades till Strandtorgets invigning 2017 och det finns också en restaurang med sjöutsikt.

Passa på att upptäcka Sundbyberg i sommar!