Nytt i din stadsdel

Nu har sommarnumret av Sundbybergsbladet kommit ut till alla sundbybergare. I infografiken på mittuppslaget visar vi vad som är på gång runt om i Sundbyberg.

Sundbyberg har med nästan 56 % ökning vuxit mest av alla kommuner i landet under 2000-talet. Vi har den näst yngsta befolkningen i landet med en snittålder på 37,6 år. 51 % av hushållen i Sundbyberg är singelhushåll. 

Med 18,90 kronor har Sundbyberg elfte lägst kommunal skattesats av landets 290 kommuner.

  • Invånare totalt: 52 801 den 31 december 2020
  • Yta: 9 kvadratkilometer (minst i Sverige)
  • Brotorp

Antal invånare: 2 175

Detaljplan för nya bostäder och matbutik: Vid årsskiftet startade staden planarbete på fastigheten mellan Brogatan/Boplatsvägen och Enköpingsvägen där Vasakronan och Järvastaden vill bygga fem nya bostadskvarter med inslag av kommersiella lokaler. Den befintliga matbutiken ICA Nära Järvastaden fyller en viktig funktion som uppskattad närservice för boende, men också som arbetsgivare till många ungdomar i närområdet. Butiken står idag på tillfälligt bygglov och för att möjliggöra en ny och större butik behövs en ny detaljplan.

  • Stora Ursvik - Lilla Ursvik

Antal invånare: 6 706/1 069

Byggstart i västra Ursvik: I vintras togs det första spadtaget för bostadsbebyggelse i västra Ursvik och det var Magnolia Bostads projekt Brygghuset som var först ut. 380 hyresrätter kommer byggas och inflyttning sker 2023/2024. När västra Ursvik är färdigbyggt kommer det att finnas runt 3 500 bostäder, matbutik, högstadieskola, förskolor och parker.

  • Hallonbergen - Ör

Antal invånare: 5 984/2 298

Stadsutveckling: I Hallonbergen fortgår Wallenstams Umami-projekt där det redan varit kontinuerlig inflyttning i nya bostäder sedan 2019. Nya bostadshus är under byggnation och det kommer också bli fler restauranger och annan service.

I Ör har detaljplan för skola och idrottshall antagits av kommunfullmäktige. Skolan kommer få solceller på taket och idrottshallen ska byggas i trä. 

  • Rissne

Antal invånare: 8 601

Rissnepromenaden växer fram: Från Rissne centrum till Rissne IP anläggs nu Rissnepromenaden, vars utformning bygger på flera dialoger med Rissneborna. Den första delen är precis färdigställd med ny lekplats och mötesplats med sittytor nedanför förskolan Backen. Hela Rissnepromenaden kommer vara färdigställd inom ett år. Det blir också bättre belysning samt utvecklade gröna ytor med träd, buskar och blommor som en del i det gröna bandet som sträcker sig tvärs igenom Sundbyberg.

  • Duvbo

Antal invånare: 2 212

Kanalparken fortsätter stärkas: Kanalparken går genom Duvbo fram till Duvmossen. Härom året invigdes Mormorsplatsen nära Ursviksvägen, med en plantering, sittgrupp och skulpturen Sittande kvinna. Nu planeras en upprustning i den andra änden för att få en bra koppling hela vägen mellan Golfängarna/Lötsjöns naturreservat, Kanalparken och Duvmossen.

  • Storskogen

Antal invånare: 3 087

Nya bostäder vid Golfängarna: Besqab har nu färdigställt sitt projekt Vackra Vägen precis vid entrén till Golfängarna. Kvarteret består av 91 bostadsrätter i varierande storlekar.

  • Centrala Sundbyberg - Lilla Alby

Antal invånare: 14 585/5 946

Promenadstråk utvecklas: Sommargågatan invigdes i början av juni, men det blir också andra satsningar i stadsmiljön mitt i staden. Fastighetsägaren Skandia har gjort en del av sin mark i Fabriksparken till en aktivitetspark med plats för bland annat styrketräning, basket och padelbana. Dessutom har hela stråket från Sundbybergs torg till Marabouparken fått dekorationsbelysning för att skapa ett sammanhängande promenadstråk.