Sundbyberg fyller snart 100 år som stad!
År 2026 är det 150 år sedan järnvägen satte fart på Sundbybergs tillväxt och 2027 fyller Sundbyberg 100 år som stad. Under alla dessa år har Sundbyberg förändrats, vuxit stort och utvecklats till en av vårt lands mest populära kommuner att bo i.
Vi i Centerpartiet vill fira 100-årsjubiléet som stad genom att skapa en jubileumspark, en året runt-grön mötesplats för alla oss sundbybergare.
Sundbyberg har en lång historia. Gårdsnamnet Sundhby omnämns första gången 1327 och 1775 ändras namnet från Sundby gård till Sundbybergs gård. År 1869 köptes Sundbybergs gård med tillhörande mark av Anders Petter Löfström han förstod att en järnvägsförbindelse behövdes för att göra Sundbyberg attraktivt. Löfström köpte aktier i det 1871 bildade bolaget Stockholm-Västerås-Bergslagens järnvägar och fick igenom sträckning för den planerade järnvägen genom Sundbyberg istället för Tureberg i Sollentuna.
År 1876 invigs Sundbybergs station längs järnvägen mellan Stockholm och Västerås och 1888 skiljs Sundbyberg från Bromma landskommun och blir en egen köping. Samma år grundas Sieverts kabelverk som blir stadens största arbetsgivare. 1 249 personer bor nu i Sundbyberg.
Löfström – Sundbybergs grundare
Anders Petter Löfström hade en dröm om att kunna ge Stockholms arbetare en möjlighet till drägligt boende för en överkomlig penning. Han sålde mark för bostäder och byggde också bostadshus i Sundbyberg då bostadsförhållandena inne i Stockholm vid denna tid var väldigt dåliga för många. Hans tanke var att det skulle vara billigare att köpa ett hus med egen täppa till, än att hyra ett rum och eldstad inne i Stockholm. Han började också sälja mark till industrier. Förutom Sieverts kabelverk etablerade sig bland annat Nybergs mekaniska, Alpha, spis- och knäckebrödsfabriken Kronan samt AB Marabou under de kommande decennierna.
Löfström var kommunalstämmans ordförande i början då Sundbyberg blev en egen köping. Han fortsatte också bygga hus. Under 1903 – 1906 uppfördes till exempel omkring 65 hus för 1 – 4 familjer i varje och dessa betalades på 15 år med 85 kronor och 50 öre i kvartalet, vilket motsvarar ungefär 5 200 kronor i dagens penningvärde. Han skänkte också mark till gator och torg, idrottsplats, kyrka och skola samt vattenrättigheterna i Bällstaån till den nya köpingen.
1909 blir Sundbyberg ett eget pastorat och 1911 invigs Sundbybergs kyrka. När Sundbyberg får stadsrättigheter 1927 är befolkningen uppe i 6 750 personer på en yta av blott 1,52 kvadratkilometer. År 1949 införlivas Duvbo, Ursvik och Lilla Alby i Sundbyberg efter att tidigare ha tillhört Spånga respektive Solna. Det medförde att befolkningen ökade till drygt 24 000 invånare, men också att Sundbybergs yta växte rejält.
År 1942 fick Sundbyberg en ny stadsplan och den följde den modell som dåvarande stadsarkitekten Nils Sterner förespråkade med öppna kvarter. Under 1940-talet revs många äldre undermåliga hus i centrala Sundbyberg och ersattes med nya.
Förvaltaren en ryggrad i utvecklingen
Sundbybergs allmännyttiga bostadsbolag Förvaltaren grundades 1947 och har varit en stark ryggrad då Sundbyberg vuxit fram. Storskogen blev på 1950-talet den första stadsdelen Förvaltaren byggde. På 1960-talet följde Ör, på 1970-talet Hallonbergen och på 1980-talet Rissne. Förvaltaren är idag Sundbybergs klart största bostadsaktör med 6 600 lägenheter och så sent som i juni i år togs spadtag för byggandet av 113 nya hyreslägenheter vid det kommande Ursviks torg i nya stadsdelen västra Ursvik.
Centerpartiet vill att Förvaltaren ska fortsätta vara en stark kraft i arbetet med att bygga Sundbyberg. Förvaltaren ska arbeta aktivt för innovativa bostadslösningar, också för att möjliggöra att det finns bostäder för unga sundbybergare som flyttar hemifrån. Det kan röra sig om olika typer av kollektivboenden, kombo-bostäder eller andra bostadsformer där man delar vissa utrymmen och funktioner med andra. Vi vill också att Förvaltaren bygger med god arkitektur och att man är ett föredöme i klimatsmart byggnation.
Anlägg en jubileumspark inför 100-årsjubiléet!
När Sundbyberg 2027 fyller 100 år som stad finns det anledning att fira på riktigt. Vi vill då skapa ett nytt inslag i stadsmiljön genom att staden anlägger en jubileumspark. En jubileumspark i form av en botanisk trädgård eller örtträdgård kan bli en året runt-grön mötesplats som samtidigt bidrar till den biologiska mångfalden.
Om bara några år är det dags att fira vår fina stad tillsammans!