Profil: Stefan Bergström

Uppvuxen ett stenkast från Sundbyberg och boende i kommunen sedan 1986 så känner sig Stefan Bergström verkligen hemma där han nu bor vid Bällstavikens strand.

”Jag är uppvuxen i Bromsten i Spånga och vi tog ofta bussen till Sundbybergs centrum och handlade på Domus och Åhléns. Det blev också många besök på hamburgerkedjan Clock. När sedan två klasskamrater flyttade till nybyggda Rissne i början av 80-talet blev besöken i Sundbyberg ännu fler”, berättar Stefan.

Något år efter gymnasiet fick Stefan sin första lägenhet just i Rissne och där blev han kvar i nästan tolv år. Efter det blev det flytt till det första bostadsprojektet vid Bällstaviken 1998 och där har Stefan bott sedan dess. 

Politiskt var det Thorbjörn Fälldin som väckte Stefans intresse redan i skolan i mellanstadiet. Det var framför allt idéerna om decentralisering som fastnade. ”Jag har alltid brunnit för den enskilda människans rätt att få bestämma över sig själv och det präglar fortfarande mitt engagemang.”

När Stefan i början av 1990-talet blev engagerad i Centerpartiet var det verkligen slumpen som spelade in.

”En av mina bästa barndomsvänner träffade en tjej på Grand Garbo. Hennes mamma var med i Centerpartiet och vi gick alla dit på möte. Sedan hamnade jag på kommunvalsedeln 1991 och efter valet satt jag i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Då anade jag inte att jag senare skulle bli heltidspolitiker och få vara med och utveckla denna fantastiska stad på allvar.”

Stefan Bergström är nu den politiker som suttit i Sundbybergs politiska styre längst tid i sträck. ”Om man verkligen vill vara med och förändra så måste man engagera sig och lämna sin bekvämlighetszon. Det ger för det mesta så otroligt mycket tillbaka, men man blir aldrig helt färdig”.

Vad är det bästa med Sundbyberg?

”Närheten till allt, alla våra fantastiska miljöer och människorna. Det finns en stark lokalsamhällesgemenskap i Sundbyberg och den ska vi vara rädda om”, avslutar Stefan.