Nu måste beslutsfattare i regering och riksdag ta ansvar – stoppa brotten som drabbar människor och företag

Ann-Christin L Frickner

Nu måste beslutsfattare i regering och riksdag ta sitt ansvar. Fler nationella resurser behöver sättas in för att stävja brott och gängkriminalitet som drabbar kommuninvånare och företag! Sverige behöver stärkt vittnesskydd, starkare rättsväsen, fler poliser och nolltolerans mot småbrottslighet.

Under de senaste dagarna har flera fall av grov brottslighet inträffat i vår kommun. Det är beklagligt och djupt tragiskt för de enskilda individer och företag men också för oss som bor i kommunen att brottsligheten sker. Senast igår kväll var jag och trivsel- och trygghetsvandrade med den ideella gruppen Smedby hundklubb i ett område som drabbats av händelser den senaste veckan och över tid.

Centerpartiet har tillsammans med Väsbyalliansen drivit igenom flertalet insatser för att snabbt öka tryggheten i Upplands Väsby. Vi såg för ett antal år sedan att narkotikaförsäljning och brott mot företag ökade och att ungdomsgäng skapade oro i framförallt centrala Väsby. Detta har vi arbetat stenhårt att få bukt på och kommunen fortsätter arbetet att stärka med insatser och att samverka med polisen. Centerpartiet har pekat på att vi snabbt behöver bryta ungas negativa bana in i kriminalitet med direkt lagföring utan straffrabatt.

Nu behövs ökade nationella insatser för att komma åt de kriminella gängen och den grova brottsligheten. Johan Hedin C rättspolitiska talesperson påtalar att:

Centerpartiet har länge drivit på för att kraftigt skärpa straffen för brott med koppling till gängkriminalitet. Vi har också drivit på för den kraftfulla förstärkning som nu sker inom polisen och rättsväsendet. Vi vill se ett stärkt vittnesskydd, fler ordningsvakter, ett kronvittnessystem, vistelseförbud som frivårdspåföljd och ett tekniklyft för kameraövervakning. Vi förespråkar nolltolerans mot småbrottslighet, både för att få fast de personer som även begår tyngre kriminalitet men också för att fånga upp personer tidigt i deras kriminella bana. Vi drev nyligen igenom kraftfullare skrivningar i den nya lagen om ungdomsövervakning.

Vi som har ansvar i kommunerna tar ett stort ansvar och nu behöver regering och riksdag sätta till alla resurser så att enskilda individer och företag slipper utsättas för brott. Våra invånare har rätt till samhällets skydd - se till att det händer!

Ann-Christin L Frickner, C kommunalråd

Läs hela Johan Hedins uttlande här