Världsfrånvänt att skära ner på ordningsvakter vid stadens idrottsplatser

Stockholms idrottsföreningar känner oro inför det ökade våldet och den minskande tryggheten kring våra idrottsplatser. Samtidigt som den styrande majoriteten i Stockholm minskat budgeten för kommunala ordningsvakter med närmare 75 procent sedan valet 2022.

– Majoriteten verkar ha satt i system att nedprioritera idrotten och tryggheten kopplad till den. De verkar överhuvudtaget inte förstå vilken roll idrotten spelar för barn och unga i Stockholm, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

Förra året var budgeten för kommunala ordningsvakter 106 miljoner kronor. I år och i den nyligen presenterade budgeten för 2024 endast 30 miljoner kronor. Vilket omedelbart fått konsekvenser för ordningsvakternas arbete. 2021 gjorde kommunala ordningsvakter 1 474 besök på Stockholms idrottsplatser, under 2022 var det 1 245, men fram till förra veckan har de i år endast besökt idrottsplatser 376 gånger. Därtill har arbetstiden, och täckningen över dygnet, också justerats. Förra året var de igång, i olika omfattning, mellan 08.00 och 03.00 (04.00 fredag och lördag) till att i år arbeta 11.00 till 22.00.

– Detta kommer också drabba socioekonomiskt svaga områden extra hårt. I en tid av med eskalerade gängkriminalitet är det förstås beklämmande att vänstermajoriteten vill skära ner på både tryggheten runt idrotten och de idrottsliga förutsättningarna. Trots att vi vet att idrott är viktigt för att hålla ungdomar borta från kriminalitet, säger Jonas Naddebo och fortsätter:

– Staden och Stockholms politiker har en skyldighet att se till att våra idrottsplatser är trygga. Det gör vi inte genom att dra in på ordningsvakter och släcka lampor på våra idrottsplatser vilket är en annan nedprioritering av tryggheten som majoriteten ägnat sig åt. Våra idrottsplatser ska vara trygga. Punkt. Annars kommer våra barn att välja bort idrotten.

Den 27 september blev en 18-årig man ihjälskjuten på Mälarhöjdens IP. Innan den fruktansvärda skjutningen hade familjer vars barn tränade på platsen blivit varnade för ökad kriminalitet och osäkerhet runt platsen. Och mobila ordningsvakter hade fått i uppdrag att bygga en lägesbild från platsen med hjälp av en ökad närvaro. Lägesbilden användes sedan för att uppmärksamma polisen och stadsdelen på problematiken.

Presskontakt: Pontus Hammarlund, pontus.hammarlund@stockholm.se, 076-122 94 01