Möt Anna Lärk Ståhlberg

”Många järn i elden”, det är ett sätt att beskriva Anna Lärk Ståhlberg. Hon sitter i kommunfullmäktige för Centerpartiet, är ersättare i kommunstyrelsen och jobbar till vardags med frågor som rör samhällsutveckling. Ja, och så driver hon även ett bokförlag! Möt Anna i en intervju om att utveckla och driva ett samhälle framåt.

Detta är tredje artikeln i en serie där vi får möta medlemmar ur Centerpartiet i Lilla Edet.

Hej Anna Lärk Ståhlberg! Vem är du egentligen?

Hej hej! Ja, vem är jag? Jag bor i Intagan, det ligger i norra delen av Lilla Edets kommun. Familjen består av mig, min man och våra fyra barn. Bara en av dem bor fortfarande hemma medan de tre andra redan är utflugna.

 

Vad fick dig att bli Centerpartist?

Sedan jag fick rösträtt har jag röstat växelvis på Centerpartiet och Moderaterna. När jag flyttade från Stockholm till Lilla Edet blev landsbygdsfrågorna viktigare för mig, de kom närmre mig på något sätt. Centerpartiets politik faller i god jord inom det området, och jag har alltid tyckt att företagarfrågorna är viktiga. Jag brinner för småföretagarna i Sverige – fyra av fem jobb skapas där! När jag arbetade som affärsutvecklare på Drivhuset träffade jag Maud Olofsson som gjorde ett stort intryck på mig. Efter det tippade vågen över till Centerpartiets fördel.


Intressant! Och hur trivs du med Centerpartiet i Lilla Edet då?

Jag trivs väldigt bra med kollegorna inom Centerpartiet i kommunen. Det finns ett stort engagemang och en stark vilja att utveckla kommunen till det bättre. Förutsättningarna är dock mycket svåra med den ekonomiska kris som råder. Men alla kämpar ändå på med de medel och möjligheter som finns.


På större skala då, hur ser du på Centerpartiets organisation där?

På nationellt plan ser jag att vi tappade en del förtroende när vi bröt samarbetet inom Alliansen och gick samman med Socialdemokraterna. Jag tycker inte att väljarna fick det som de lovades under valkampanjen. Men Annie Lööf och de andra partikamraterna gör ett mycket gott jobb och har lyckats driva igenom en hel del av vår politik – trots den knepiga regeringskonstellationen. På regionalt plan driver Kristina Jonäng på den regionala utvecklingen på ett exemplariskt sätt!


Vilka politiska uppdrag har du idag, och hur känns det att ta den roll du har?

I valet 2018 ställde jag upp och kom in i kommunfullmäktige på plats tre, sedan är jag också ersättare i kommunstyrelsen. Jag känner att jag har ett stort förtroende att bära och ta ansvar för!


Vad har du lärt dig på dina nya uppgifter?

Massvis! Genom de politiska uppdragen har jag lärt mig massor om kommunal förvaltning och de utmaningar och möjligheter som kommunen har och står inför. Och jag har blivit positivt överraskad av all den kompetens som tjänstemännen besitter. Samtidigt försöker jag förstå det politiska spelet, och hur man på bästa vis argumenterar för sin politik. Det är inte alltid så enkelt i det politiska landskap som råder idag.

Anna Lärk Ståhlberg

Vad gör du till vardags förresten, utanför politiken?

Jag arbetar med samhällsutvecklingsfrågor på Fyrbodals kommunalförbund. Det uppdraget handlar om att skapa hållbar utveckling, om jag skulle försöka beskriva det kortfattat. Inom avdelningen som jag är teamchef för, jobbar vi med frågor som hållbar mobilitet, infrastruktur och kollektivtrafikfrågor. Även frågor som rör näringsliv med fokus på innovation och konkurrenskraft, samt företagsklimat, kultur, utbildning, kompetensförsörjning och miljö.


Oj! Det lät ganska avancerat. Det måste finnas mycket i ditt arbete som har nytta av även i ditt politiska arbete?

Ja, absolut. Det tycker jag. Jag är väl insatt i de mellankommunala frågorna och hur man skapar effektiv mellankommunal samverkan och samarbeten. På min avdelning jobbar vi med många mellankommunala frågor, vi har ett väldigt brett uppdrag som skapar god insikt i hur vi kan driva regional utveckling för våra medlemskommuners bästa. Det finns mycket att göra på temat ”samspel mellan städer och landsbygder”. Om vi kan få till ett cirkulärt tänk när vi driver utvecklingen framåt har vi mycket att vinna. Vi behöver ta vara på det som landsbygden är bra på, och det som är städernas styrkor. Hur vi får dessa att växeldra.


På tal om utvecklingsfrågor då. Hur ser du på Lilla Edets roll som landsbygdskommun, lite ”inklämd” mellan större orter som Trollhättan, Kungälv och Göteborg? Vilka är våra styrkor, och hur kan vi bli mer attraktiva för inflyttning och företagande?

Lilla Edet har ett mycket attraktivt läge med E45:an. Jag ser stor potential i exploatering kring tågstationen i Lödöse, till exempel. Får vi bara ordning på avloppet där, kommer det leda till att fler människor och företag flyttar in. Vi har en fantastisk natur i Lilla Edet vilket lockar hit både vandrare och cyklister. Nu när vandringslederna får en ansiktslyftning kommer näringslivet på landsbygden i kommunen få nya möjligheter att erbjuda turisterna trevligheter av olika slag. Jag ser också att vi har stora möjligheter med älven i kommunen. Där skulle flera turistattraktioner kunna skapas genom att kommunen jobbar tillsammans med näringslivet och föreningarna. För oss är det positivt att befinna oss mellan större tillväxtkommuner. Trollhättan och Göteborg med sina kranskommuner växer och skapar nya möjligheter för vår kommun. Det jag tycker är viktigt är att vi får till en bra samverkan med de kringliggande kommunerna för att hitta kreativa lösningar för att lösa våra basuppdrag bättre.

Det låter som att du har fullt upp, både jobbet och politiken. Får du tid och planering att gå ihop?

Alltså, att sitta still är inte riktigt min grej! Förutom det jag redan berättat så driver jag sedan åtta år tillbaka ett bokförlag, Kikkuli Förlag AB. Det är ett förlag som ger ut böcker med fokus på funktionshinder och samhällsutmaningar. Förlaget ger också ut böcker om hästar och ridning. Det var min farmor Ulla Ståhlberg som startade det en gång i tiden, hon var en stor författare inom hästgenren. När hon gick bort så tog jag över verksamheten.
Och... som om inte det räckte så är jag ideellt engagerad som ordförande för byalaget Askeröd som driver utvecklingen av hembygdsgården Askerödsgården. Vi arrangerar en rad evenemang och aktiviteter på gården för att skapa en levande landsbygd. Sedan sjunger jag ju också! Jag är med i kören Joyvoice i Lilla Edet. Och så skriver jag låttexter.


Oj! Tar du det någonsin lugnt?

Jo, någonstans behöver jag vila upp mig. Då pysslar jag med våra djur, vi har ankor, katter, fiskar och papegojor. Jag älskar att vara i mitt växthus och att vara ute i naturen. Där får jag tillbaka kraft, och hittar den energi som behövs för att utföra mina uppdrag!

Jo, någonstans behöver man vila upp sig. På fritiden pysslar jag med våra djur, vi har ankor, katter, fiskar och papegojor. Jag älskar att vara i mitt växthus och att vara ute i naturen. Där får jag tillbaka kraft, och hittar den energi som behövs för att utföra mina uppdrag!