Muharrem Demirok


"Rollen som partiledare ser jag som en lagledare. Jag vill involvera hela Centerpartiet i den resa vi måste göra och jag vill att alla ska känna sig inbjudna."

sol-has-bg sol-light-text

"Jag gick med i Centerpartiet 2002. Jag har alltid haft ett politiskt intresse, men innan dess aldrig en naturlig hemvist i ett parti. Jag växte upp i Stockholmsförorten Vårby gård, där Centerpartiet kanske inte var ett självklart val. Det tog ett tag innan jag landade rätt och en viktig anledning var Centerpartiets politik för landsbygderna och för hela Sverige.

För jag kände igen mig i beskrivningarna av ojämn fördelning och att beslut fattades långt över huvudet på de berörda. Berättelserna av nerlagda bibliotek, misskötta publika ytor och en frånvarande offentlighet. Plötsligt insåg jag att Centerpartiets politik för hela Sverige inbegrep förorterna lika mycket som landsbygden. Det handlar inte bara om fysiska avstånd, utan lika mycket om sociala avstånd.

Som barn älskade jag naturen, särskilt skogen. Mitt miljöengagemang föddes ur den kärleken, tillsammans med respekten för de som brukar skogen. Min turkiska släkt var till stora delar lantbrukare och de lärde mig att den som brukar jorden också bär med sig respekt för den.

Så - mitt intresse för miljöfrågor, min respekt för lantbruk, min koppling till småföretagande, min starka känsla för solidaritet och min frihetstörstande värdegrund landade mig i Centerpartiet."

/Muharrem

  • Född: 1976 i Huddinge, Stockholms län.
  • Bor: I Linköping med Sara, tre barn samt hunden Allan.
  • Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap, Linköpings universitet
  • Intressen utanför politiken: Friluftsliv, vandring och vårt lilla torp.
  • Det här visste ni inte om mig: Jag är en hejare på matlagning, särskilt svensk husmanskost. Älskar att hitta gamla kokböcker och recept som jag sen prövar på vänner. Favoriträtten att experimentera på är portergryta, som jag snart bemästrar till perfektion.

UPPDRAG OCH ERFARENHET:

  • Partiledare för Centerpartiet från 2 februari 2023
  • Invald i riksdagen 2022 och tidigare utbildningspolitisk talesperson, ledamot i partistyrelsen samt i Centerpartiets verkställande utskott.
  • Kommunalråd i Linköping i 13 år, ordförande i Centerpartiets kommunala sektion fram till år 2022.
  • Övrig erfarenhet: Ordförande för Åtvidabergs FF, egenföretagare samt styrelseledamot i diverse bolag och föreningar.

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.